• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Horváth Ildikó: az a legjobb krízis, amit meg tudunk előzni

Lapszemle 2018.10.25 Forrás: Echo Tv - Napi Aktuális
Horváth Ildikó: az a legjobb krízis, amit meg tudunk előzni

A városi kórházak megtalálták ellátási feladatkörüket, mert jó programjaik vannak az államtitkár szerint.

Az Echo TV Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral készített interjút, amelyből kiderült, hogy az államtitkár prioritást kíván adni az egészségfejlesztés, egészségnevelés, egészségmegőrzés, a prevenció területének. Tovább erősítené az alapellátást, és a szakellátásban integráltabb, jobban összeszervezett működést szorgalmaz. Ez utóbbi alatt azt érti, hogy az ügyfélközpontúság, a betegközpontúság jegyében jobban kiszolgálja a betegeket a rendszer, már attól kezdve például, hogy könnyebben lehessen időpontot foglalni. „A másik része, hogy a különböző betegségekben szenvedő és esetenként több krónikus betegségben egyszerre szenvedő beteg számára segítséget adjunk, hogy a számtalan, különböző vizsgálatot, terápiát minél könnyebben és minél rövidebb időn belül végig lehessen futtatni és el lehessen indítani”, fogalmazott Horváth Ildikó. 

A kórházaknak különböző feladata van. Egyik részük a lakóhely közelében helyezkedik el, s fontos, hogy képes legyen az egyszerűbb, de kórházi ápolást igénylő helyzeteket kezelni. Erre véleménye szerint kiválóan alkalmas városi kórházak vannak, amelyeket az elmúlt évek során modernizáltak, felújítottak.  Nagyon sikeresek a programjaik, mert ezek a kórházak megtalálták az ellátási feladatkörüket. A megyei kórházak esetében integrált, nagyon sok szakterületre kiterjedő ellátás folyik. Az egészségügyi vezetés régiókban és országos szinten gondolkodik, a régiók pedig döntő mértékben az orvosegyetemekhez kötődnek. Az országos intézetek hálózata a ritka betegségekben, nagyon komplex megoldandó feladatokban tud helytállni. 

Az államtitkár szerint nagyon átlátható szabályozás kell ahhoz, hogy az állam pénzén létesített, az állam pénzén működtetett intézményekben közellátás folyjon. Úgy véli, a rendszer nagyon komplikált most, sokfajta összefonódás van a magán- és a közszféra között, amit lépésről lépésre kell végig beszélni az állami ellátórendszer erősödése, tisztulása érdekében, illetve hogy biztosítani tudják az állami igényen túl jelentkező igények kielégítését is. 

Kiemelten fontos, hogy itthon tudják tartani az egészségügyben dolgozókat, s örülnek, hogyha a külföldi munkavállalás után becsatlakoznak a hazai betegellátásba, s a kinti tapasztalataikat itthon használva a köz érdekében dolgoznak. Nagyon sokféle modell van szerte a világban, Európában, szabályozás kérdése, hogy Magyarországon mi lesz az, ami meg tud erősödni. 

Az a legjobb krízis, amit meg tudunk előzni, szögezte le. Meggyőződése, hogy a kórházi menedzsmenteknek együtt kell dolgozniuk a náluk működő osztályokkal, az ott dolgozó orvosokkal, hogy időben látni lehessen, hogyha probléma van, és azt is, hogy erre milyen beavatkozással lehet válaszolni úgy, hogy meg tudják tartani az orvosaikat.

Legolvasottabb cikkeink