• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hőségriadó: a munkáltatóknak is készülni kell

Lapszemle Forrás: Napló Online

Különleges hőmérsékleti körülmények esetén szükséges munkaszervezési óvintézkedések.

A hőségriadó elrendelése fokozottan ráirányítja a figyelmet arra, hogy a munkáltatók is legyenek felkészülve a meleg kivédésére. A munkavállalókat terhelő különleges hőmérsékleti körülmények esetén szükségszerű munkaszervezési óvintézkedések megtétele. A nagy meleg káros hatásai napszúrást, hőség okozta ájulást, hőkimerülést, hőgutát okozhatnak, de másodlagosan hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is. Elsősorban szabadtéren, a tűző napon fizikai munkát végzők esetében szükségesség a nagy meleg káros hatásai elleni fokozott védekezés – olvasható a Napló – online oldalán.

Ilyen esetekben, mint a mostani, munkavégzés során rendszeresen pihenőidő beiktatásáról kell gondoskodni. A pihenőidőt a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőhellyel ellátott körülmények között kell eltölteniük a dolgozóknak. Ahol ilyen hely nem áll rendelkezésre, ott lehetőség szerint gondoskodni kell megfelelő árnyékolásról, illetve ülő alkalmasságokról.

A folyadékveszteség pótlására, a munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, legalább 14-16 fokra lehűtött ivóvizet kell biztosítani az egyéni használatra kiadott ivópoharakkal együtt. A hőkimerülés, hőguta megelőzését egyéb eljárásokkal (a tarkót takaró fejvédő használata, könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés, ahol azt a munka jellege megengedi, hideg vizes arc-, kézmosással történő hűsítő mosdás, és a többi) biztosítani kell.

Gondolni kell a tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is. A hőségriadó szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban (11-15 óra között) a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál fokozott körültekintéssel kell eljárni. Ilyenkor az egyedüli munkavégzés szabályait a lehetőségekhez képest ajánlott módosítani, javasolt szem előtt tartani az életkori sajátosságokat, valamint a szervezet alkalmazkodó képességét, az aktuális tűrő képességet. Az esetlegesen előforduló panaszok (fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal abba kell hagyni, keressék fel a pihenőhelyet, szükség esetén igényeljék az elsősegélynyújtást, vagy az orvosi ellátást.

Rendkívüli hőterhelésnek elsősorban az építőiparban (építési, kivitelezési munkák során, útépítés, útburkolás esetén), a mezőgazdaságban vannak kitéve az emberek, de a meleg munkahelyek - mint például pékségek, olvasztókemencék mellett – is rendkívül igénybe veszik az emberi szervezetet.