• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hozzányúlhat az szja-kedvezményekhez a kormány

Lapszemle 2023.07.14 Forrás: hvg.hu-24.hu
Hozzányúlhat az szja-kedvezményekhez a kormány

A kormány vállalása szerint a munkacsoport által készített jelentésen alapuló törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé.

A kormány az uniós pénzekért cserébe vállalta az szja-rendszer felülvizsgálatát (ráadásul duplán) és az adók számának csökkentését. Előbbin tavasz óta munkacsoport dolgozik, utóbbin (még) nem. Ettől függetlenül is az szja-rendszer rendkívül bonyolult és nagyon megterhelő a költségvetésnek, minimum néhány adókedvezmény kivezetése benne van a pakliban – értékelnek a hvg.hu cikkében, amelyet a 24.hu szúrt ki. 

A cél a személyi jövedelemadó és alternatívái, illetve a társadalombiztosítási járulékok terén elérhető egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségek vizsgálata: a személyi jövedelmeket ma számos kategóriában, illetve rezsimben eltérő szabályok mentén kezeli az adórendszer. A munkacsoport megvizsgálja az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket, ideértve a hatástalan vagy nem hatékony kedvezmények megszüntetését, az alternatívák közti választás megkönnyítésének lehetőségeit és csökkentve az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait, ezzel nem csupán egyszerűbbé, de egyúttal igazságosabbá is téve a rendszert.

A kormány vállalása szerint a munkacsoport által készített jelentésen alapuló törvényjavaslatot terjesztene az Országgyűlés elé.

2010 után számos új kedvezménnyel bővült az szja-rendszer: a teljesség igénye nélkül: négygyerekes anyák kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény, 25 év alatti fiatalok kedvezménye, nyugdíj-előtakarékossági kedvezmény.

A tb-járulékok terén sem egyszerű a helyzet, a családi adókedvezményt abból is lehet érvényesíteni (ha a személyi jövedelemadó alapja az összes kedvezmény érvényesítése előtt “elfogy”), a nyugdíjas munkavállalóknak nem kell tb-járulékot fizetniük stb.

A költségvetés voltaképpen nem engedheti meg magának, hogy tíz- és százmilliárd forintokról mondjon le, jelen állás szerint június végére összejött az egész évre tervezett 3900 milliárd forintos hiány 85 százaléka – pedig a kormány már jó pár megszorítást bevezetett 2022 közepe óta. A jövő év még nehezebbnek ígérkezik, már csak azért is, mert az idei év rosszul alakul. Például mivel az éves átlagos infláció várhatóan magasabb lesz a várt 15 százaléknál, így idén még kiegészítő nyugdíjemelésre lesz szükség, ami nemcsak az idei büdzsét terheli, hiszen a jövő év elején a tervezettnél magasabb nyugdíjakra jön rá a 2024-es emelés. Jövőre már 2,9 százalékos hiányt kellene tartani, miközben az idei hiánycél csak 3,9 százalék, olvasható a 24.hu cikkében.