• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

HPV: férfiakra is ugyanúgy veszélyes!

Lapszemle Forrás: mno.hu

Egyre több szó esik a nőket veszélyeztető humán papillomavírusról (HPV), a hetedik osztályos lányok számára már a védőoltás is ingyenes.

Arról azonban keveset beszélnek, hogy a betegség mennyire veszélyezteti a férfiakat, esetükben milyen tünetei lehetnek, és hogyan kezelhető. A Magyar Nemzet által megkérdezett bőrgyógyász kiemelte: havonta több beteget is kezel HPV miatt kialakult szemölccsel; aki pedig hosszú ideig nem fordul orvoshoz, annál rosszindulatú daganat is kialakulhat – írja az mno.hu portálja.

Mivel a HPV leginkább nemi úton terjed, a fertőző betegségnél komoly problémát jelent, hogy azok a férfiak, akiknél tünetmentesen zajlik az infekció, tudtukon kívül továbbadhatják női partnereiknek. A vírus a fertőzés után általában hamar kimutatható, de a kórokozó ritkán több évig is lappanghat. A férfiak szűrését leginkább bőr- és nemi gyógyászok, urológusok végzik, akik általában szemölcsökre utaló tüneteket keresnek.

Kohán József bőrgyógyász-kozmetológus a Magyar Nemzetnek kifejtette: a HPV számtalan vírustörzset foglal magába, amelyek a férfiaknál leginkább jóindulatú fertőzést okoznak, ám hosszú fennállás után elfajuló bőrtumorokat is eredményezhetnek. Legismertebb megjelenési formái a bőrön a közönséges szemölcsök, de ezek a kórokozók hozzák létre a fibromákat és a lapos futószemölcsöket is.

Mint mondta, mindkét nemnél előforduló tünet lehet a kiemelkedő, néha kiázott, nedvező szemölcs. Azoknál a férfiaknál, akiknél egy évtizedig is fennáll a HPV-fertőzés, nagyobb a valószínűsége az elrákosodásnak. Ám az esetek többségében mind a férfiaknál, mind a nőknél kezelés nélkül is elmúlnak a tünetek, az immunrendszer legyőzi a vírust – mondta a bőrgyógyász.

A betegek 90 százalékánál általában két év alatt sikerül legyőzni a szervezetnek a HPV-t, és a fertőzöttek 5-10 százalékánál jönnek létre a nemi szervek és azok környékén lévő szemölcsök. Kohán József arra is kitért, hogy a HPV okozta szemölcs a férfiaknál is gyakori, magánpraxisában szinte minden hónapban találkozik vele, jelenleg is kezel több esetet. Állami rendelésen azonban szerinte ez a szám még magasabb lehet.