Egy tervezet szerint a jelenlegi összeg másfélszeresét is betegélelmezésre költhetik a kórházak.
Párizsi, kockasajt, zsíros hús és a tipikus, agyoncukrozott tea. Bárki, aki valaha volt már kórházban, emlékszik ezekre a vissza-visszatérő, unalmas és íztelen ételekre. A nemzetközi felmérések arra is rámutatnak: a betegek a kórházi menü 30-40 százalékát nem eszik meg, vagy egyszerűen kidobják. A napi kórházi norma ma nem éri el az ezer forintot. Ez változhat, ha hatályba lép a jobb minőségű kórházi kosztot előíró közétkeztetési rendelet - írta a Sonline.
– Alapvetően jó minőségű, tápláló ételt kellene a betegeknek adni, tehát nem a legolcsóbb párizsit, nem a hidrogénezett növényi olajat tartalmazó margarint, vagy a gyorsfelszívódású fehérkenyeret és kiflit – tájékoztat Heszberger Edina, dietetikus, táplálkozás-szakértő. – Oda kell figyelni, hogy ne a kismézet, és kislekvárt adják estére vagy reggelire, mert üres kalóriaként hasznosul a szervezetben; fontos lenne a több, jó minőségű zöldség, esetleg gyümölcs.
– A kórházakban is példamutatásra lenne szükség – állította a szakember. – Az embereket ezzel lehet leginkább nevelni, ez vonatkozik a táplálkozásra is: ha meg akarjuk tanítani őket egészségesen étkezni, meg kell valósítani azt a gyakorlatban is, hogy lássák: ami egészséges, az igenis finom, és milyen más ízei vannak az ételeknek, ha valódi, jó minőségű alapanyagokból készülnek. Odafigyelésre lenne szükség, hogy a beteg egészségi állapotának érdekeit tudják nézni, és ne az szabja meg az alapanyagok minőségi összetételét, hogy mennyi a napi keretösszeg – fűzi hozzá Heszberger Edina. – Sajnos a konyhai nagyüzemnél nagyon kevés egészséges dolgot lehet megvalósítani, mert ott mindig az egyszerűségen van a hangsúly.