• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Húst, halat, gyümölcsöt: gyógyítson a kórházi koszt!

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Egy tervezet szerint a jelenlegi összeg másfélszeresét is betegélelmezésre költhetik a kórházak.

Párizsi, kockasajt, zsíros hús és a tipikus, agyoncukrozott tea. Bárki, aki valaha volt már kórházban, emlékszik ezekre a vissza-visszatérő, unalmas és íztelen ételekre. A nemzetközi felmérések arra is rámutatnak: a betegek a kórházi menü 30-40 százalékát nem eszik meg, vagy egyszerűen kidobják. A napi kórházi norma ma nem éri el az ezer forintot. Ez változhat, ha hatályba lép a jobb minőségű kórházi kosztot előíró közétkeztetési rendelet - írta a Sonline.

– Alapvetően jó minőségű, tápláló ételt kellene a betegeknek adni, tehát nem a legolcsóbb párizsit, nem a hidrogénezett növényi olajat tartalmazó margarint, vagy a gyorsfelszívódású fehérkenyeret és kiflit – tájékoztat Heszberger Edina, dietetikus, táplálkozás-szakértő. – Oda kell figyelni, hogy ne a kismézet, és kislekvárt adják estére vagy reggelire, mert üres kalóriaként hasznosul a szervezetben; fontos lenne a több, jó minőségű zöldség, esetleg gyümölcs.

– A kórházakban is példamutatásra lenne szükség – állította a szakember. – Az embereket ezzel lehet leginkább nevelni, ez vonatkozik a táplálkozásra is: ha meg akarjuk tanítani őket egészségesen étkezni, meg kell valósítani azt a gyakorlatban is, hogy lássák: ami egészséges, az igenis finom, és milyen más ízei vannak az ételeknek, ha valódi, jó minőségű alapanyagokból készülnek. Odafigyelésre lenne szükség, hogy a beteg egészségi állapotának érdekeit tudják nézni, és ne az szabja meg az alapanyagok minőségi összetételét, hogy mennyi a napi keretösszeg – fűzi hozzá Heszberger Edina. – Sajnos a konyhai nagyüzemnél nagyon kevés egészséges dolgot lehet megvalósítani, mert ott mindig az egyszerűségen van a hangsúly.