• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Húszszázalékos sarcot szeretne a kormány a beszállítóktól

Lapszemle 2020.02.01 Forrás: portfolio.hu
Húszszázalékos sarcot szeretne a kormány a beszállítóktól

A 2019-es adósságok ki nem fizetése mellett az intézmények az idei évben behúzták a féket és idei kötelezettségeiket sem nagyon teljesítik.

A hét elején elindultak a tárgyalások a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormányzati tárgyalócsapat között – tudta meg a Portfolio. A Pénzügyminisztérium vezetésével a kormány képviselői azt ajánlották fel a cégeknek, hogy ha lemondanak a tőkekövetelésük 20%-áról, akkor azonnal megkapják a fennmaradó 80 százaléknyi összeget.

Gulyás Gergely csütörtökön újságírói kérdésre válaszolva azt nyilatkozta a legnagyobb kórházi beszállítók és a kormány közötti, folyamatban lévő tárgyalásokról, hogy a beszállítókkal a Pénzügyminisztérium egyesével tárgyal és reméljük, hogy számukra nehezen visszautasítható ajánlatot tesz.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta a lapot, hogy a Pénzügyminisztériumba a legalább 100 millió forintos lejárt követeléssel rendelkező cégek képviselőit hívták be tárgyalni, a kormányzati csapatot Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár vezeti és a tárgyalóasztalnál ül még a NAV, a Belügyminisztérium és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékese is. A cégek képviselőit (akiket ügyvezetői szinten várnak) egyenként 30 perces időkeretben fogadják, a tárgyaláson azonban írásos ajánlatot nem kapnak, egyelőre. A tárgyalássorozat a jövő héten is folytatódik, az eddigiek alapján a következő körvonalazódik:

Az ajánlat szerint, ha a hitelező lemond a tőkekövetelésének a 20%-áról, akkor a fennmaradó 80%-ot közvetlenül a költségvetésből megkapják a cégek.

A Pénzügyminisztérium érvelése szerint megvizsgálták az érintett cégek elmúlt 5 éves pénzügyi helyzetét és a kormány megítélése szerint a 20%-os elengedés nem okoz számukra problémát.

Az is elhangzott, központosított beszerzésre készül a kormány az egészségügyben.

A cégek már most is milliárdos nagyságrendben faktoráltatták követeléseiket, és a milliárdos faktorált követelések tényével a kormány tárgyalóbizottsága ezeken a megbeszéléseken szembesült.

Arra a kérdésre, hogy erre az ajánlatra hogyan reagálhatnak a cégek, az OSZ főtitkára nem akart találgatásokba bocsátkozni. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a szövetség álláspontja szerint ezek jogos követelések és mindezek alapján jár a cégeknek a tőketartozás, a késedelmi kamat és a behajtási költségátalány is.

A szövetség álláspontja az, hogy az árbevétel 20%-áról való lemondás egy irreális követelés – hangsúlyozta Rásky László, aki hozzátette azt is, hogy nem állnak kényszer alatt a cégek. Nem is kell a cégeknek a helyszínen semmilyen ajánlatot elfogadniuk. Úgy vélekedett a főtitkár, hogy a kötelezettségek mögötti számlák tételes átnézése nem történt meg, ezért ez a 20%-os arány úgy tűnik, hasra ütés jellegű ajánlat a kormány részéről.

Hogy mi várható a továbbiakban, a főtitkár kifejtette: információik szerint a tárgyalódelegáció február közepéig le akarja zárni az egyeztetéseket. Vagyis, ha marad az eredeti menetrend, akkor március előtt a beszállítók nem számíthatnak kifizetésekre a lejárt tartozások tekintetében, ami azért probléma, mert most ugye a 2019-es adósságok ki nem fizetéséről beszélünk, de közben az intézmények az idei évben behúzták a féket és idei kötelezettségeiket sem nagyon teljesítik.

Ez pedig azért is óriási baj, mert a kisebb (100 millió alatti lejárt tartozással rendelkező) cégekkel, amelyek jellemzően magyar tulajdonban vannak nem is tárgyal a kormány, egyelőre nem is fizeti ki ezeknek a cégeknek a tartozásokat, és elképzelhető, hogy lesznek olyan magyar vállalkozások, amelyek emiatt nem is élik túl márciusig. Egyes vélemények szerint a kormány magára hagyta a magyar kisvállalkozásokat.