• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ide több dolgozó jön, mint amennyi elmegy

Lapszemle Forrás: Zuglói Lapok

A VIP részlegen az orvosok tisztán és erkölcsösen tudják megkeresni azt a pénzt, amit szeretnének.

Csakúgy, mint 2014-ben, tavaly év végén is az Uzsoki Utcai Kórház lett a megyei és a budapesti intézmények versenyében az Év kórháza, ráadásul ezúttal minden kategóriában a zuglói kórház bizonyult a legjobbnak. Az Uzsokiban számos fejlesztést hajtottak végre az elmúlt egy évben, és Ficzere Andrea főigazgatótól azt is megtudtuk, náluk minimális a szakemberhiány, több dolgozó érkezik az intézménybe, mint amennyi távozik - írta interjúja bevezetőjében a Zuglói Lapok.

Az elmúlt egy évben milyen fejlesztéseket hajtottak végre az intézményben?
– Decemberben zárult le az a röntgeneszköz-beszerzést és energiamegtakarítást célzó európai uniós projekt, amelynek keretében – 829 millió forint értékben – három új képalkotó berendezést vásárolhattunk. Két digitális röntgent és egy úgynevezett DSA eszközt, amely érfestésre, vizsgálatra és szükség esetén azonnali beavatkozásra is alkalmas. Ezenkívül kialakítottunk egy szeptikus műtőt az ortopédia számára, fejlesztettük a gőzhálózatot és a nővérhívó rendszert, az SBO-n pedig elkülönítettünk egy triage helyiséget, ahol gyorsan felmérik a betegek állapotát, kit melyik osztályon kell ellátni.

Egy éve bevezették a telemedicina-rendszert, mik a tapasztalatok?
– Ennek keretében a krónikus betegségben – magas vérnyomásban, cukorbetegségben – szenvedők gondozását végezzük. A jelentkező páciensek megkapták az ehhez szükséges okoseszközöket, így állapotukat az otthonukban is tudjuk követni. A betegek adatai egy speciális honlapra érkeznek, amelynek szakmai felügyeletét a kardiológiai osztályunk, illetve Nagy Csaba főorvos végzi. Az információkat nemcsak tároljuk, de SMS-ben, telefonon vagy e-mailben válaszolunk is azokra. A páciensnek ennek köszönhetően kevesebbet kell orvoshoz járnia, mégis naprakészen tudja, hogyan állnak az értékei. Az orvos pedig így hamarabb be tud avatkozni, a beteg nem jut el abba a stádiumba, amikor már kórházi felvételt igényelne az állapota.

A VIP-részleg hoz bevételt az intézménynek?
– Igen, hiszen nagyon népszerű. Főleg külföldiek veszik igénybe a szolgáltatást, ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint magyar beteget – azaz amire OEP-finanszírozásunk van – a részleg nem fogadhat. Mivel azonban a legtöbb magánkórháznak mi vagyunk a háttérintézménye, rajtuk keresztül érkeznek hozzánk magyarok is. A VIP-részlegből jelentős bevétele van a kórháznak, a pénz zömét az ellátásban részt vevő dolgozók kapják meg, pont azért, hogy a jövedelmüket így meg tudjuk emelni. Ez is egy olyan szempont, ami talán visszatartja a szakembereket a távozástól, hiszen tisztán és erkölcsösen tudják megkeresni azt a pénzt, amit szeretnének. A bevétel többi részét az egész kórház eszközfejlesztésére fordítjuk.

Mekkora a várólista az intézményben?
– Részt veszünk a várólistaprogramban, és elmondhatom, hogy az országban az Uzsokiban történik a legtöbb várólistás beavatkozás a csípő-és térdprotézisműtétekre várók körében. Maguk a betegek is megkereshetnek minket ez ügyben, bárhol is laknak. (...)

2016-ban milyen fejlesztéseket tervez a kórházban?
– Év elejei terveink között szerepel például, hogy felújítjuk az onkológiai ambulanciát, mert borzalmas állapotban van. Tavaly augusztusban hatalmas kárt okozott intézményünkben a nagy vihar. Az épület sok helyen beázott, a vízkár leginkább az alagsori részlegeket, az SBO-t, a traumatológiát, a patológiát, a műveseosztályt és az izotópdiagnosztikát érintette. Több gép és eszköz is megsérült. Ennek helyreállítási költségeit azóta is nyögjük. Minimális pénzt kaptunk a tulajdonostól, a biztosítóval jelenleg is egyezkedünk. Amiket nagyon muszáj volt, azokat már megcsináltuk, de a falakat még nem tudtuk kifesteni, és a burkolat sincs kicserélve. Nem vészes az állapotuk, a betegek nem veszik észre, de sokunk szemét bántja.

A II. belgyógyászat és a tüdőosztály is nagyon rossz állapotban van, azokat mikor újítják fel?
– Arra nagyon sok pénz kellene, de központi támogatást sajnos nem kapunk. Budapesten, mint a központi régióban, nem sok mindenre pályázhatunk, az uniós forrástól elestünk, ezért az a fajta infrastrukturális fejlesztés, mint a vidéki kórházakban, nem történhetett meg. Van egy-két olyan probléma, amelynek megoldásához nem várhatunk tovább központi pénzre, hanem meg kell oldanunk saját forrásból. Ilyen például a már említett onkológiai ambulancia felújítása is.