Az új technológia már a termőföldön vagy a feldolgozóüzemben képes kiszűrni a szennyezett élelmiszert.
Egy nemzetközi kutatócsoport – az Ausztrál Szövetségi Kormány és a SureNut Australia élelmiszerbiztonsági cég támogatásával – bemutatta, hogy a mesterséges intelligencia hogyan képes felismerni a szennyezett élelmiszert, még jóval azelőtt, hogy a fogyasztókhoz kerülne. Ez az elevenbe vágó eredmény évente akár négymillió életet menthet meg. Egy új technológia ugyanakkor már a termőföldön vagy a feldolgozóüzemben képes kiszűrni a szennyezett élelmiszert - számolt be róla az üzletem.hu.
A Dél-Ausztrál Egyetem vezetésével készült tanulmány leírja, hogy a fejlett hiperspektrális képalkotás (HSI) és a gépi tanulás miként tudja azonosítani a mikotoxinokat. Ezeket a veszélyes vegyületeket gombák termelik, és nem csak a növekedés, hanem a betakarítás és a tárolás során is megfertőzhetik az élelmiszert. A mikotoxinok súlyos egészségügyi problémákat, például rákot, legyengült immunrendszert és hormonális rendellenességeket okoznak.
Persze ma is léteznek mikotoxin-vizsgálati módszerek, csakhogy a magas megbetegedési és halálozási arány azt jelzi, hogy ezek messze nem elég hatékonyak, ráadásul amellett, hogy lassúak és drágák, roncsolhatják az élelmiszert. Ahasan Kabir, a tanulmány vezető szerzője szerint a hagyományos tesztelés nem alkalmas rá, hogy nagyüzemi, valós idejű élelmiszer-feldolgozás szintjén alkalmazzák.
„Ezzel szemben a hiperspektrális képalkotás – amely a felvételeken részletes spektrális információkat is rögzít – lehetővé teszi, hogy gyorsan kimutassuk és mérjük a szennyeződést az egész élelmiszermintán, anélkül, hogy tönkretennénk” – hangsúlyozta a tudós. Továbbiak a cikkben