A korai evők jobban fogynak, mint akik későn dézsmálják a hűtőszekrényt.
Egy új tanulmány szerint, amit egy húszhetes diéta eredményeként állapítottak meg, a korai evők jobban fogynak, mint azok, akik későn (akár éjszaka) dézsmálják a hűtőszekrényt – állapította meg a Brigham and Women’s Hospital és a spanyolországi Tufits University and the University of Mucia kutatócsoportja. A cikket a Magyar Nemzet Online idézi.
A kutatás január 29-én jelent meg Spanyolországban az International Journal of Obesityben, melynek középpontjában az ebéd elfogyasztása állt. A kutatók a 420 részvevőt, akik hasonló alvási szokásokkal, kalóriabevitellel és az úgynevezett ghrelin és leptin éhséghormonszinttel rendelkeztek, két csoportra osztották. Az első csoport az ebédjét 15 óra előtt, a másik 15 óra után fogyasztotta el. A húszhetes diéta elteltével a kutatók összehasonlították az eredményeket, és megállapították, hogy akik korábban ebédeltek, többet és gyorsabb iramban fogytak, mint késői társaik.
A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy a déli népek étkezési szokásai is mások. Spanyolországban az átlagember kalóriabevitelének 40 százalékát az ebédje teszi ki, amíg Amerikában inkább a vacsorán van a hangsúly.