• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így ''olvad'' a kórházi adósság

Lapszemle Forrás: Napi.hu

A legtöbb kórházban tovább duzzadt az adósságállomány januárról februárra.

Ez derül ki a Magyar Államkincstár honlapjára felkerült adatokból. Legrosszabb pénzügyi helyzetben a súlyponti feladatot ellátó, nagy kórházak vannak. Balog Zoltán erőforrás miniszter legutóbbi, a kórházi tartozásokról szóló, képviselői kérdésre adott válasza még nem tartalmazhatta az év végi konszolidáció eredményét. A Magyar Államkincstár újonnan közzétett adatai azonban már láttatnak valamit az adósságcsökkentés eredményeiről: néhány intézményben kisebb-nagyobb mértékben csökkent a tartozásállomány, a legtöbb kórházban azonban tovább duzzadt az adósság – írja a napi.hu portálja.

Összehasonlíthatóan, azaz mind januári, mind februári tartozási adattal 27 kórház került fel a MÁK honlapjára, csak a februári számokat 35 kórháznál ismerheti meg az érdeklődő. A februári adósságállomány a 35 intézménynél meghaladja a 28 milliárd forintot. Az adósságcsökkentés az összehasonlítható 27 intézményből 10-nél lefaragott a kötelezettségekből, 17-nél viszont tovább nőtt a kifizetetlen számlák mögött tornyosuló összeg.

A törlesztők között kiemelkedik a Péterfy Sándor utcai kórház, ahol a januári 1,997 milliárd február végére 1,902 milliárd forintra olvadt és a Szent János Kórház, ahol a 315 millió forintot 183 millió forintra apasztották. A Keszthelyi Kórházban a 337 millió forintos adósságot 50 millióval a Karolina Kórház és Rendelőintézetben majdnem 40 millióval csökkentették.

Több mint százmillió forinttal növelte tartozását egyik hónapról a másikra hat, közel százmillióval további négy kórház. Úgy tűnik legkevésbé a súlyponti kórházak tudják kézben tartani a számlák kifizetését, a váci Jávorszky Ödön kórházban 2,2 milliárdról 2,46 milliárdra, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban 436 millióról 577 millió forintra nőtt egy hónap alatt tartozásállomány. Nehéz lehet a helyzet a Heim Pál Gyermekkórházban is, ha januárról februárra 849 millióról 985 millióra duzzadt a kifizetetlen számlák végösszege – sorolja a számadatokat a portál.

Mára bebizonyosodott, hogy a súlyponti kórházak kialakításának rendszere nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, egy sor fontos feltétel nem volt biztosítható – emelte ki Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója. Nyilvánvaló – folytatta a szakember -, hogy nem lehet és kell minden ellátást minden térségben megvalósítani, de az elsődleges cél az kell legyen, hogy az embereket a lakóhelyükhöz legközelebb eső intézményben lássák el.