• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így csökentették a császármetszések arányát a debreceni klinikán

Lapszemle 2020.07.20 Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu
Így csökentették a császármetszések arányát a debreceni klinikán

A klinika a mindennapi munkára egy minden egyes lépést meghatározó, algoritmikus döntéshozást eredményező protokollt dolgozott ki.

„Áprilisban a szülések 32%-a, májusban 33%-a végződött mindössze császármetszéssel, ami országos viszonylatban is figyelemre méltó (az országos átlag 40% feletti). Hosszú út áll még előttünk, de a fejlődés egyértelműnek látszik” - idézte a szeretlekmagyarország.hu a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Facebook bejegyzését és meg is kérdezte Dr. Lampé Rudolf klinikaigazgatót, miként valósítják meg a császármetszések arányának csökkentését?

- Miért fontos az, hogy csökkenjen a császármetszések aránya?

- Mert egyértelmű, hogy a szövődmények tekintetében a hüvelyi szülés sokkal kisebb kockázattal jár. Az anya felépülése sokkal gyorsabb, a méhfájások hatására az anyatej termelődése is hatékonyabb lesz a gyermekágyas időszakban, és számos más pozitív hatással jár. Elkerüljük a hasi műtétet és az azzal járó érzéstelenítést, ami miatt jó ideig az anya lábra sem tud állni.

Spontán szülés után azonban néhány órával már tulajdonképpen teljes értékű mozgástere van az anyának, és az aranyóra betartása is sokkal könnyebb egy hüvelyi szülés után. Értelemszerűen nem jelentkeznek azok a szövődmények sem, amelyek egy hasi műtétnél előfordulhatnak.

A magzat számára is előnyösebb a spontán szülés, mivel az olyan természetes stresszel jár, ami miatt az adaptációja, azaz kinti világhoz való alkalmazkodása is hatékonyabbá válik. Arról is vannak szakirodalmi adatok, hogy bizonyos betegségek a későbbi életkorban gyakrabban fordulnak elő olyan gyerekeknél, akiknek a születése császármetszéssel történt.

- Hogyan lehet csökkenteni a császármetszések frekvenciáját?

- A korábbi években a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján több próbálkozás történt, de ezek nem voltak eredményesek.

Ezért most arra indultunk el, hogy nekünk kell a saját működésünkre formált szakmai irányelveket, szakmai protokollokat megalkotnunk.

Azonban ez nem merülhet ki annyiban, hogy lefordítjuk a külföldi szakirodalmat, vagy megnézzük a magyar szakmai irányelvet. Bár tavaly egy családbarát szemléletű, szülészeti beavatkozásokról és újszülött ellátásról szóló magyarországi irányelv született, ami dicséretes, használni tudjuk és be is építjük a munkánkba, ennél nekünk a mindennapi munkánkban egy sokkal részletesebb, minden egyes lépést meghatározó és tulajdonképpen algoritmikus döntéshozást eredményező protokollra van szükségünk. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink