• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Így csökkenthető a demencia kockázata

Lapszemle Forrás: femina.hu

Ahogy öregszik a társadalom, kutatók szerint egyre több embert érinthet majd a demencia.

A köznyelvben gyakorta időskori elbutulásnak is nevezett demencia a gondolkodás hanyatlását jelenti, mely magával vonja az érzelmek és társas képességek hanyatlását, sokszor pedig a beszéd, a memória és a mozgás romlását is. Egyik legismertebb oka az Alzheimer-kór, de más probléma is kialakíthat demenciát, ilyen például a magas vérnyomás és a keringési rendszer más zavara, az érrendszer károsodása, az agyvérzés, illetve a cukorbetegség. Az öregedés jelenti a legnagyobb rizikófaktort, melyet visszafordítani nem lehet, számos más tényező létezik azonban, mely segíthet csökkenteni a kockázatot – olvasható a femina.hu portálján.

A következő szokások kialakítását sosem lehet elég korán elkezdeni, ugyanakkor sosem lehet túl késő. A demencia elleni küzdelemben fontos szerepet játszó Alzheimer's Society javaslatai szerint a következőkkel érdemes kezdeni.

A fizikai aktivitás nemcsak a rákos megbetegedések, illetve a szívproblémák kialakulásának kockázatát képes jelentős mértékben csökkenteni, de a demenciáét is, mivel karbantartja az érrendszert, és javítja a légzést, a szervezet oxigénellátását.

Az Alzheimer's Society szerint ötször kellene mozogni egy héten, minden alkalommal legalább 30 percet, ami lehet akár séta, úszás és tánc is, bármi, ami örömet ad, és nem az üldögélést jelenti.

A mozgás ráadásul a stressz szintjét is képes csökkenteni a boldogsághormonok felszabadulása által, ami lényeges a demencia szempontjából, kialakulásához ugyanis a stresszhormon, a kortizol állandó, intenzív jelenléte is hozzájárulhat. Nagyon fontos e szempontból a kielégítő alvás is, mind minőségi, mind mennyiségi szempontból. Érdemes lehet tudatosan relaxálni, meditálni is, illetve már az is fontos lépés, ha mindennap leülünk picit elcsendesedni.

Az Alzheimer's Society javaslata szerint a dohányzást mielőbb abba kell hagyni a betegség megelőzése érdekében, emellett ügyelni kell az étrendre is, mely tartalmazzon minél több omega-3 zsírsavban gazdag táplálékot, olajat - ilyenek például a halak, az olívaolaj -, gyümölcsöt, zöldséget, teljes értékű gabonát. A cukor és a vörös húsok fogyasztását minél inkább vissza kell szorítani, emellett a telített zsírok és a só fogyasztását is célszerű korlátozni. A Vanderbilt University kutatása szerint gyümölcs- és zöldségleveket is érdemes több mint háromszor fogyasztani egy héten a demencia és az Alzheimer-kór megelőzése érdekében.

További részletek a portálon olvashatók!

Legolvasottabb cikkeink