• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Így élnek ma a zika sújtotta brazil babák

Lapszemle 2018.12.01 Forrás: Index
Így élnek ma a zika sújtotta brazil babák

A kislánynak a fejlődésbeli elmaradáson kívül nehézségei vannak a hallással, a látással és a nyeléssel is.

A dél-amerikai zikajárvány csúcsán megfertőződött anyák kóros kisfejűséggel, mikrokefáliával született gyerekei ma már két-három évesek. A Reuters fotósa, Ueslei Marcelino közel harminc brazil családdal vette fel a kapcsolatot, hogy megtudja, hogy boldogulnak, négy édesanya pedig be is engedte őt az otthonába, megmutatva a mindennapi, sokszor magányos küszködést - írja az index.hu.

Úgy háromezren vannak azok az édesanyák Brazíliában, akik a 2015-2016-ban tetőző zikajárvány legrettegettebb hozadékával szembesültek: a terhesség alatt elkapott vírus hatással volt a magzatukra, aki végül veleszületett zika szindrómával jött a világra. Ennek a szindrómának a legismertebb eleme a mikrokefália, azaz a kóros kisfejűség. A ritka állapot azt jelenti, hogy a fej kerülete kisebb, mint az egészséges csecsemőknél. Az agy nem fejlődik ki megfelelően, és emiatt baj van egyes funkciói ellátásával. A rendellenességre kimondott gyógymód nincs, de korai fejlesztéssel esetenként jó eredményeket lehet elérni a képességek javításában. A mikrokefália súlyossága változó. Gyakori az epilepszia, a kognitív és tanulásbeli nehézségek, hallásvesztés, problémák a látással. Bár ritkán előfordul az is, hogy a mikrokefáliával született gyerekek úgy fejlődnek, mint az egészséges társaik, az ő szüleik gyakran azt hallják a diagnózist közlő orvosoktól: készüljenek fel arra, hogy a kicsi soha nem fog járni vagy megszólalni.

A fotón 4 hónapos Daniel, a huszonéves olindai asszony, Jackeline Vieira de Souza mikrokefáliás kisfia. Az asszony egyike annak a négy brazil édesanyának, akik megmutatták a zika utáni mindennapjaikat a Reuters fotósának, Ueslei Marcelinónak.

A jobb oldali fotó egy recifei rehabilitációs központban készült Brazília északkeleti részén, Pernambuco államban. Ez a terület egyike volt azoknak, ahol a zikavírus legjobban tombolt 2015-2016-ban. A zika körüli hírverés és pánik azóta lecsendesedett, nem mindennaposak már a terhes nőket megrémítő címlapsztorik, de azért nem Marcelino az egyetlen, akit foglalkoztatott, hogyan élnek ma az érintett családok a járvány levonulta után errefelé. Erről szóló anyaggal állt elő a Reuters mellett a BBC isoktóberben.

A brazil egészségügy minisztérium adatai szerint 2015-ben 966, 2016-ban 1903 volt a veleszületett zika szindrómás babák száma. Utána a járvány visszaszorult, de még 2017-ben is született 304, 2018-ban pedig 53 ilyen gyerek. A kormány azt állítja, hogy ezeknek a babáknak 70 százaléka részesült valamiféle kezelésben, ami – ahogy a BBC-cikk rámutatott – egyben azt is jelenti, hogy körülbelül 1000 érintett gyerekkel viszont nem történt semmi.

„Ha ők nem lettek volna, beleőrültem volna” – mondta a családtagjaira Gabriela Alves de Azevedo, a zikavírus miatt mikrokefáliával született, a fotón négy hónapos, ma már három éves kislány, Ana Sophia édesanyja. Ana Sophiának a fejlődésbeli elmaradáson kívül nehézségei vannak a hallással, a látással és a nyeléssel is. A Reuters fotóesszéjét kísérő cikkszerint az apja nem tudta elfogadni az állapotát, és lelépett a születése után, gyerektartást sem fizet. Édesanyjának valaha az volt a terve, hogy befejezi a középiskolát és fizikoterapeutának tanul, de mindent megváltoztatott, hogy a terhessége alatt elkapta a zikavírust.

Gabriela Alves de Azevedo a szülés után depresszióba zuhant. Azóta már jobban van, a családja segít neki, több rokon nyújt valamiféle morális támogatást, kislánya apai nagyanyja, Silvina da Silva pedig a napi feladatokban is mellette van. De munkát így sem tud vállalni, a napjait a kislányáról való gondoskodás tölti ki. Otthon végez gyógytorna-gyakorlatokat Ana Sophiával, akinek szerinte használt is ez, fejlődött tőle.  „Manapság úgy kezelem a lányomat, mint egy normális gyereket. Tudom, hogy megvannak a hiányosságai, de úgy teszek, mintha nem lennének” – mondta.

Amiből ki kellene jönnie, az havi 954 reál, azaz nagyjából 73 ezer forint. Ennyi az államtól járó segély, amiből meg kéne oldani a lakhatást, az evést, a gyógyszerek beszerzését és a közlekedést, ami önmagában sem kis tétel a különféle orvosi kezelésekre ingázás miatt. Az Angyalok Anyáinak Szövetsége nevű szervezet, melyet mikrokefáliás gyereket nevelő nők alapítottak, azért küzd, hogy az érintett anyák havi járandósága több mint ötször ennyi, 5000 reál (384 ezer forint) legyen. Ez a pénz különbözne a fogyatékossági segélytől, arról szólna, hogy a brazil kormány elismeri: járvány volt, magyarázta a BBC-nek a szövetség vezetője, Germana Soares.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink