• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Így élték meg a járványt a frontvonalba lépő politikusok

Lapszemle 2020.05.26 Forrás: 24.hu
Így élték meg a járványt a frontvonalba lépő politikusok

Rig végül április elején kezdett el dolgozni, ugyanazon a mentőállomáson, Tapolcán, ahol régebben is.

A momentumos Cseh Katalin egy sürgősségi osztályon lett önkéntes orvos, a jobbikos Rig Lajos Veszprém megyében mentőzik. A 24.hu-nak elmesélték, mit tapasztaltak egészségügyi dolgozóként a koronavírus ellen harcolva.

A felhívásra két nap alatt kilencszázan jelentkeztek. Akkor még nem lehetett tudni, mennyire sújtja majd Magyarországot a járvány, és benne volt a pakliban, hogy mindenkire szükség lesz, akinek egészségügyi képzettsége van. A kilencszáz jelentkezőből hárman politikusok voltak, közülük kettővel sikerült beszélnünk a tapasztalataikról. A Jobbik országgyűlési képviselője, Rig Lajos és a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin is jelentkezett a felhívásra, mindketten vissza is vették a politikusi karrierjük előtti munkaruhájukat: előbbi a mentős kabátot, utóbbi az orvosi köpenyt. És rá a védőfelszereléseket. A fideszes Zombor Gábor sajnos nem reagált a megkeresésünkre - írta a lap.

Cseh Katalin is a legrosszabbra készült, azt mondta, az olaszországi állapotok lebegtek a szeme előtt. Azért jelentkezett önkéntesnek, mert úgy gondolta, ha a magas színvonalú lombardiai egészségügyi ellátás sem bírta a járványt, a magyar sem fogja: „Nem hezitáltam, amikor láttam a felhívást, mert a megválasztásom előtt is orvosként dolgoztam, és tudtam hogy békeidőben is mekkora kapacitáshiány van.”

Mindkét politikusnak csak hetek múlva szóltak vissza. „Olyan lassan indult az önkéntesség, hogy már azt hittem, nincs is szükség a munkámra, vagy nem akarják még bevetni az önkénteseket” – mondta Rig, aki végül április elején kezdett el dolgozni ugyanazon a mentőállomáson, Tapolcán, ahol régebben is. Szerinte azért lehetett ilyen lassú a folyamat, mert kilencszáz önkéntesnek nem egyszerű helyet találni, beosztást csinálni. Neki végül nappalos műszakok jutottak, hetente egy-kettő.

Rig Lajosnak tehát ismerősebb volt a helyzet, mint Cseh Katalinnak a sürgősségi, mert az EP-képviselő csak a rezidensképzése alatt dolgozott ilyen osztályon, a jobbikos politikus pedig évekig mentőzött azon az állomáson, ahová beosztották, mielőtt országgyűlési képviselő lett. De neki is jutott új tapasztalat: különbözeti vizsgát kellett tennie az új eljárásrendek miatt, és időközben a dokumentációt is tableten kezdték el csinálni a mentők papír helyett.

Veszprém megyében összesen 63 covidos beteget regisztráltak, Rig összesen két esetre emlékszik, amikor felmerült a gyanú olyannál, akihez riasztották, de nem tudja róluk, hogy végül pozitívak lettek-e. Az országban mindenhol külön e feladatra kijelölt mentőautók mennek a koronavírus-gyanús esetekhez tesztelni – összesen ötven ilyen van –, ezzel is magyarázható az alacsony esetszám mellett, hogy a politikus nem sok ilyen esettel találkozott. Szerinte jól kidolgozták az eljárásrendet, ami alapján a gyanús eseteket kezelni kell, így eleve védőfelszerelésbe mehettek ki ezekhez, amivel Rig Lajos elmondása szerint végig jól el voltak látva. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink