• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így fejezte le Müller Cecília a nemzeti gyógyszerhatóságot

Lapszemle 2023.11.25 Forrás: valaszonline.hu
Így fejezte le Müller Cecília a nemzeti gyógyszerhatóságot

Nem szeretnék olyan közegben dolgozni, ahol az országos tisztifőorvos többdiplomás embereket úgy utasítgat, ahogy egy kisiskolást sem szokás".

Nem egyszerűen összevonták idén augusztusban a gyógyszerhatóságot a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központtal, hanem lényegében lefejezték - írta a Válasz Online, melynek értesülése szerint az OGYÉI hat korábbi csúcsvezetőjéből mindössze kettő maradhatott a helyén, több fontos szakmai irányító pedig önként távozott. A lap hat hónappal a folyamat kezdete után vizsgálta meg, mi áll a sorozatos felmondások hátterében, és miért akkor történt mindez, amikor a kormány tervbe vette a gyógyszerügy átalakítását.

Mint írták, nemcsak az öt főigazgató-helyettesből kapta meg három a felmondólevelét, vagyis a gyógyszer-engedélyezésért és az élelmezés-egészségügyért felelős vezető mellett a gazdasági főigazgató-helyettest is kirúgták, de főosztályvezetői, osztályvezetői, szakértői szinten is menesztettek néhány embert. (Forrásaik szerint többnyire munkáltatói kezdeményezésre, közös megegyezéssel.) Többen viszont maguk álltak fel, amikor kiderült, hogy a párhuzamos egységek élén rendre a népegészségügyis marad, és a gyógyszerhatóságiak alacsonyabb beosztást kapnak. Ez tette nyilvánvalóvá, hogy itt nem egyesülés, hanem beolvasztás történik. 

Az elmúlt hónapokban távoztak például a laboratóriumot, az élelmezésügyet és a technológiaértékelést irányító vezetők, vagy éppen az a speciális szakember, aki a gyógyszerek melletti úgynevezett kísérőiratokért felelős. Mindez a gyógyszerügyhöz nem értők számára is világossá teszi, hogy kulcspozíciókban történt, történik személycsere, és a felmondások információink szerint jelenleg is tartanak. 

A korábbi hattagú csúcsvezetésből az országos tisztifőgyógyszerészi feladatokat is ellátó El Koulali Zakariás és Parapatics Tamás egykori jogi főigazgató-helyettes maradt, aki a gyógyszerjog kiemelkedő hazai képviselője. Ők alacsonyabb beosztást kaptak. Pedig az OGYÉI-ben nem politikai szakértők dolgoznak, akiket kormányváltásnál természetesen lecserélnek (bár kormányváltás is 13 éve volt utoljára), hanem azok, akik tudják, mikor kell és mikor nem kell engedélyt adni egy gyógyszernek, vagy melyik gyógynövényben van olyan alkotórész, amely veszélyes, ha szívbetegeknél alkalmazzák.

jelenleg  azonban úgy kellene a világ egyik leggazdagabb iparágával együttműködniük, hogy az áttételesen százmilliókról, milliárdokról és persze emberi sorsokról döntő hatósági embereknek mostantól még egy tízezer forintos taxiutalványt is Müller Cecília Asszonnyal kell jóváhagyatniuk.

A teljes cikk itt olvasható