Az új tanulmány össze tudta hasonlítani a genetikai kockázat és az életmódbeli tényezők élettartamra gyakorolt hatását.
Amikor a kutatások azt igazolják, hogy a nagyszüleink étrendje még évtizedekkel később is hatással lehet egészségünkre, úgy nehéz lehet megszabadulni attól az érzéstől, hogy – legalábbis részben – a genetika határozza meg az egészségi állapotunkat. De vajon mennyire határozzák meg egészségünket a génjeink, és milyen hatással lehet rá az életmódunk? Tényleg „le tudjuk győzni” a genetikai örökségünket és a korai halált, miközben meg tudjuk hosszabbítani az életünket azzal, ha a megfelelő módon táplálkozunk és gyakran sportolunk, ahogyan azt egyes kutatások mutatják? - teszi fel a kérdést az origo.hu.
Mérsékelhetjük a korai halál kockázatát
Egy több mint 350 ezer brit ember bevonásával készült, új tanulmány szerint az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések akár 62 százalékkal is ellensúlyozhatják a korai halál genetikai kockázatát.
A mi tanulmányunk az első, amely a genetikai kockázat és az életmódbeli tényezők együttes összefüggését vizsgálja az emberi élettartammal – mondták a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Korábbi epidemiológiai vizsgálatok csak az egyiket vagy a másikat analizálták, de a genetika, a környezet és a betegségek közötti összefüggéseket elemző három nagy, hosszú távú népességvizsgálat adatai alapján az új tanulmány össze tudta hasonlítani a genetikai kockázat és az életmódbeli tényezők élettartamra gyakorolt hatását.
További részletek a cikkben.