• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így halunk mi, magyar nők és férfiak

Lapszemle Forrás: index.hu

A férfiak esetében a daganatos halálozás aránya jelentősen csökkent, a nők esetében azonban alig.

Magyarországon az elmúlt években sokat javult a várható élettartam, európai összehasonlításban mégis a legrosszabbak közé tartoznak a halálozási mutatóink. Most is sokkal több középkorú férfi hal meg, mint nő, azonban demográfiai elemzések mégis a 40-59 éves nőket látják igazán veszélyben. Míg ugyanis a férfiak halálozási mutatói jelentősen javultak, a középkorú nők körében változatlanul aratnak a daganatos betegségek - elemezte az adatokat az Index.

Magyarországon nagyon pontos haláloki statisztikák készülnek. Ezek alapja a halottvizsgálati bizonyítvány. Ezekből egy példányt kötelező elküldeni a Központi Statisztikai Hivatalnak. A KSH munkatársai a nemzetközi standardoknak megfelelően dolgozzák fel az adatokat, így készül el a Magyarország területére vonatkozó haláloki statisztika. Az Index közvetlenül a KSH-tól kapta meg azokat a számokat, amelyek alapján a cikk illusztrációi ezek alapján készültek.

Magyarországon 1956 óta béke van. A születéskor várható élettartam szinte töretlenül emelkedett a kilencvenes évek eleje óta, a csecsemőhalálozás körülbelül a felére esett vissza, a magyar férfiak és nők egyre tovább élnek. A mai fiatal korosztály nagy eséllyel számíthat arra, hogy megéli a 70 éves kort. 2015-ben a férfiaknál a születéskor várható átlagos élettartam 72 év volt, a nőknél 79. Gyermek és fiatalabb korban legfeljebb súlyos betegségek, balesetek és öngyilkosság miatt veszítik életüket az emberek. Fontos eredmény, hogy a százezer lakosra jutó öngyilkosságok száma 1987-től csökkenni kezdett és közel 20 év leforgása alatt megfeleződött. Ugyanígy csökkent a motorosbalesetek száma is, és a fiatalok körében összességében csökkent a halálozás.

Ma tehát leginkább krónikus betegségekben halunk meg. A köztudatban még ma is jóval erősebb a daganatos betegségek "marketingje": "öreg leszek, aztán úgyis meghalok rákban" - mondjuk lemondóan, és mélyen beleszívunk a cigibe. Pedig egy évben 100 haláleset közül több mint 50-et nem rák, hanem valamilyen szív- és érrendszeri betegség okoz, míg a daganatos megbetegedések "csak" kb. 25-öt. Főképpen a szívünk visz el, de miért éppen a nőket? És milyen területi különbségekkel?- részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink