• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Így jut ki információ a vuhani helyzetről

Lapszemle 2020.01.31 Forrás: nepszava.hu
Így jut ki információ a vuhani helyzetről

A kormányzat, illetve az internetes szolgáltatók figyelmeztették az embereket arra, mire számíthatnak, ha „álhíreket és híreszteléseket” terjesztenek.

A koronavírus tombolása miatt egyre kevesebb embert érdekel az, hogy komoly szankciókra számíthatnak, ha – a tilalmak ellenére – videókat osztanak meg a valós vuhani helyzetről, írja a nepszava.hu.

A kínai internetcenzúra a leghatékonyabb a világon. A helyi kormányzat azzal indokolja a világháló szigorú felügyeletét és a kritikusnak ítélt bejegyzések, külföldi cikkek és videók törlését, hogy az országnak megvannak a maga szabályai. Első ízben egy 1997-es direktíva írta elő több pontban, mit szabad és mit nem, pedig ekkor az országban még csak mintegy 620 ezer internetes oldal létezett, melyek száma 2009-re már 338 millióra emelkedett.

Az Arany Pajzsnak is nevezett tűzfal létrehozása az állambiztonsági minisztérium nevéhez fűződik. Hogy milyen monumentális programról van szó, jelzi, a 2000-es évek első felében mintegy 30 ezer szervezet dolgozott a kialakításán. Az internetes cenzúrát 2009-ben, a Tienanmen téri megmozdulások 20. évfordulója előtt terjesztették ki. Kemény szűrés alá vonták, majd elérhetetlenné tették a helyiek számára a Twittert, a Flickrt, a YouTube-t és számos blogot.

A rendőrség, vagy a titkosrendőrség ugyan megfenyegette a kórházi dolgozókat is, még családtagjaikat se tájékoztassák arról, mi zajlik a kórház falain belül, mégis egyre inkább az lehet az érzésünk, hogy a kínai Arany Pajzs rég állt utoljára ekkora kihívás előtt. A lakosság ugyanis egyre elégedetlenebb a hatóságok fellépésével, az egyoldalú tájékoztatáshoz szokott helyiek nem hisznek a koronavírussal kapcsolatos kormányzati kommunikációnak. Múlt hét második felében több sokkoló felvétel is napvilágot látott a Weibón, amelyek a vuhani kórházakban készültek. Ezekből derültek ki, milyen áldatlan állapotok dúlnak egyes egészségügyi intézményekben. A kóorházak előtt is a betegek kígyózó sora áll, az intézményben pedig szintén több százan várakoznak arra, hogy megvizsgálják őket. A kórház padlóján holttestek feküdnek.

Egyes kórházi dolgozók hisztérikus sírásban törnek ki: nem bírják tovább. A kínai tűzfal ezúttal tehetetlennek bizonyult. Hiába törlik le a felvételt hamar a Weibóról, ha a Twitterre sikerül feltenni, onnan – a sok megosztásnak köszönhetően – már lehetetlen eltávolítani. Természetesen komoly bátorság kell ezen felvételek internetre való felrakásához, ám sokan alighanem úgy voltak vele: a halállal kell szembenézniük, őket már cseppet sem érdekli az, milyen szankciókra számíthatnak a hatóságok részéről.

Egy fiatalembernek hétfőn sikerült kijátszania a tűzfalat, videofelvételt tett fel a netre „Segélykiáltás Vuhanból” címmel. Azt közölte, semmi sem utalt arra, hogy január 23-án karantén alá helyezik a várost, senki sem figyelmeztette őket a veszélyre. Az emberek közül kevesen viseltek maszkot, még a játéktermekben sem.

Ez a felvétel is azt igazolja, nem lehetetlen áttörni az Arany Pajzsot, s bizonyos eszközökkel lehet értesülni a hongkongi South China Morning Post beszámolóiról. Létezik ugyanis egy az országban betiltott szoftver, amellyel mindez lehetővé válik.

Helyi források is megerősítették a New York Timesnak, hogy a kínai internetes tűzfal rég nem látott kihívás előtt áll függetlenül attól, hogy a koronavírus terjedésének kezelésével kapcsolatos kritikus cikkeket és kommenteket törlik, s a kormányzat, illetve az internetes szolgáltatók figyelmeztették az embereket arra, mire számíthatnak, ha „álhíreket és híreszteléseket” terjesztenek. Ezek az intelmek azonban most különösen kontraproduktívak. Csak az emberek dühét fokozza már csak amiatt is, mert eleddig vírus terjedése miatt még nem léptették működésbe a tűzfalat. Még a 2002-es SARS vírus terjedésének idején sem volt tapasztalható ez a szigor, akkor teret engedtek a kritikus újságcikkeknek is.

Legolvasottabb cikkeink