• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így lesznek jobb sebészeink: sertéseken gyakorolhatnak a magyar orvosok

Lapszemle Forrás: privatbankar.hu

Komoly gondot jelent a magyar orvosképzésben a nem kielégítő gyakorlati oktatás.

A most átadott herceghalmi laboratórium ezen a problémán segít: az „emberorvosok" állatokon gyakorolhatnak, az állatorvosok humán-klinikai módszereket vehetnek át – írja a privatbankar.hu portálja.

Felavatták a Semmelweis Egyetem Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet "George Berci" Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratóriumát Herceghalmon.

Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézettel együttműködve megvalósított projekt keretében egy olyan laboratórium áll az orvosok, állatorvosok rendelkezésre, ahol úgynevezett nagyállat-műtétek segítségével nyílik lehetőség a műtéti eljárások, az orvosi manuális készség fejlesztésére – írja a portál, amely arról is beszámol, hogy a nagyállat-műtétekre alkalmas laboratóriumban az orvosi, állatorvosi továbbképző tanfolyamok szervezése mellett lehetőséget biztosítanak a manuális szakmák mindennapi művelése során felmerülő problémák kutatásának, a sebészeti beavatkozásokhoz szükséges eszközpark kifejlesztésére, illetve a már kifejlesztett eszközök és módszerek preklinikai vizsgálatára. A laboratórium és az ÁTK közös hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési programokat kíván indítani az orvosi és mezőgazdasági tudományágak fejlesztésére.

Az orvostanhallgatóknak csekély lehetőségük van arra, hogy próbára tegyék a manuális készségüket - az elégtelen gyakorlati oktatás az orvosképzés komoly problémája. Döntően ez indokolta az alapvetően gyakorlati tematikájú műtéttani oktatás újbóli beindítását - közel 50 év szünet után - a Semmelweis Egyetemen – emeli ki a portál.

A gyakorlati képzés következő fokozatát reprezentálja az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK) herceghalmi telephelyén kialakított, már nagyobb állatokon is műtéti beavatkozást lehetővé tevő Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratórium. Ez már a posztgraduális oktatás, a szakorvosképzés helyszíne. A SOTE itt tervezi a manuális szakmák rezidenseinek továbbképzését, továbbképző tanfolyamok szervezését hazai és külföldi szakorvosok részére, valamint az állatorvosok laparoszkópos oktatását.

A humán sebészetben az egyik legfontosabb, viszonylag alacsonyabb költségű kísérleti állat a sertés, amelyet az emberhez sok szempontból hasonló fiziológiai és anatómiai tulajdonságai teszik erre alkalmassá. Az ÁTK 100 kocás kísérleti sertéstelepéről az egész év során folyamatosan tudja biztosítani a kísérleti állatokat Műtéttani Intézet számára – olvasható a portlálon, amely beszámol arról is, hogy az ÁTK kutatóinak generációk alatt felhalmozott és jelenleg is gyarapított tudása biztos hátteret nyújt a humán sebészoktatók posztgraduális kurzusaihoz és a kutatáshoz egyaránt.

Az ÁTK különböző élettani (takarmányozási, szaporodás-biológiai) kutatási programjaiban a klinikai vizsgáló módszerek és műtéti beavatkozások mindig fontos szerepet töltöttek be. A laboratórium metodikai áttöréseket, új megközelítéseket eredményez az állattenyésztési, állatorvosi kutató munkában, ahol a korszerű műszerezettség és az eltérő tudományos gondolkodásmód serkentő hatást gyakorol a mindennapok során együtt dolgozó kutatókban.

Az állatélettani, állatorvosi kutatásokban számtalanszor adódott igény arra, hogy a humán klinikai, sebészeti metodikát adaptáljanak. Mind a tudományos, mind a klinikai állatorvosi gyakorlatban, a magasabb szintű (állat)beteg ellátásban a humán gyógyászatból átvett modern eljárásokat alkalmaznak – olvasható a cikk végén.