A magyarok fogyasztását nem fogta vissza a chipsadó.
A magyarok fele szívesen kínálja vendégeit chipsszel, egyharmaduk pedig baráti összejövetelekre is burgonyás ropogtatnivalót visz. A tavasz és a jó idő miatt több programot szervezünk, több időt töltünk barátainkkal, ilyenkor szívesebben fogyasztunk sós snackeket is - írja a piacesprofit.hu.
A hétvégi családi és baráti összejövetelek fontos kelléke a sós ropogtatnivaló, ezek közül is a legnépszerűbb választás a burgonyachips: a kutatás során az 1400 megkérdezett fogyasztó közel negyede hetente, közel harmada pedig havonta fogyasztja. A heti gyakoriságú chipsfogyasztás főleg a fiatalabb, 18 és 29 év közötti korosztályra jellemző. A kutatásból az is kiderül, hogy válaszadók nagyobb része mindenevő, azaz szívesen ropogtat a burgonyaszirmokon kívül magvakat, pereceket és puffasztott termékeket is. 17 százalékuk azonban kizárólag a mogyorófélékhez ragaszkodik.
Sokan gondolják, hogy bűnös élvezet a sós snack fogyasztása, szakértők szerint azonban a kiegyensúlyozott étrendbe bőven belefér egy kis nassolás. „A józan mértéket nem meghaladó mennyiségű és gyakoriságú rágcsálnivaló fogyasztása nem ítélhető károsnak. Az egészséges táplálkozás mérsékelt és változatos étrendet jelent, ez nem zárja ki esetenkénti – akár heti néhány alkalommal történő – chipsfogyasztást sem. Ügyeljünk viszont arra, hogy hogy egyszerre csak 30-50 grammot fogyasszunk." – tette hozzá Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint nem változott érdemben a magyar lakosság só- és cukorfogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására, míg az érintett ágazatok vesztesége jelentősen emelkedett “az élelmiszereket sújtó különadó hatására", és megszűnt mintegy 1000 munkahely.