• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így óvhatja meg a bajtól egyik legbecsesebb szervét!

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A prosztata karbantartásának egyik legkellemesebb és leghatékonyabb módja a rendszeres szexuális élet.

Ötvenéves kor fölött a prosztatamegnagyobbodással járó tünetek a férfiak több mint felét érintik valamilyen szinten. A Népszabadság Online összegyűjtött néhány tanácsot, melyekkel elkerülhető, hogy ez a természetes élettani folyamat komoly problémák forrásává váljon.
Az ötvenévesnél idősebbek 50-60 %-ának, hetven felettiek közül minden harmadiknak, kilencven évesnél idősebb férfiak száz százalékának pedig megnagyobbodik valamilyen mértékben a prosztatája, ez az öregedéssel járó hormonális eredetű szövetburjánzás következménye, de nem okoz minden esetben kellemetlenségeket.

Problémát főleg akkor okoz, ha a mirigy begyullad. Ilyenkor sűrű vizelési inger, nehézkes, szakadozott vizelés, fájdalom, hidegrázás és láz jelentkezik, de a krónikus gyulladás tünetei nem ilyen feltűnőek, a jelentős fájdalom és a láz nincs jelen. A vizelési nehézségek viszont már önmagukban okot adnak egy kivizsgálásnak, mert a gyulladt prosztata daganatos elváltozás alapja is lehet. A megnagyobbodás okát illetően jelenleg nincs egységes álláspont, feltételezik, hogy a női-férfi jellegű nemi hormonok egyensúlyvesztése állhat a háttérben.

A jóindulatú megnagyobbodás gyógynövényekkel hatásosan lelassítható, vagy akár teljesen meg is állítható folyamat – a rosszindulatú elváltozásokat azonban minden esetben ki kell zárni. A gyógynövények, védő hatású élelmiszerek főleg a megelőzésben segíthetnek, a folyamat lelassításában, megállításában és a rákos burjánzás megakadályozásában segítenek (minként a gyógyszerek is), később már csak műtéti úton lehet segíteni, ezért nagyon fontos elég figyelmet fordítani a megelőzésre.

A prosztata karbantartásának egyik legkellemesebb és leghatékonyabb módja a rendszeres szexuális élet, így ugyanis a mirigy folyamatosan ürülhet. Érdekességként megemlítendő, hogy a többnejűséget engedélyező országokban ez a probléma nem olyan elterjedt, bár a rendszeres nemi élethez nem szükséges háremet tartani. Sokan azonban úgy vélik, nem a feleségek számában, hanem a genetikában keresendő annak oka, hogy a prosztatamegnagyobbodás jobban érinti az észak-amerikai és európai férfiakat, mint a világ más tájain élőket. Alternatív megoldások a cikkben.