• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így rendelte túl magát lélegeztetőgépekből Magyarország

Lapszemle 2020.08.27 Forrás: 444.hu
Így rendelte túl magát lélegeztetőgépekből Magyarország

Szakemberek állapították meg, hogy a legrosszabb esetben 7500-8000 gépre van szükség. Ehhez képest van most több, mint 20 ezer.

Több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Legfeljebb akkor lesz ezekre szükség, ha ősszel újabb, a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jön a koronavírusnak. A felhalmozott több mint húszezer lélegeztetőgép használatára pedig egyébként sincs elég kiképzett szakember és megfelelő infrastruktúra. Csak a Külügyminisztérium legalább 16 ezer darab lélegeztető vett, 300 milliárd forintért - írta a 444.hu, miután közérdekű adatigényléssel kikérte a tárcától azokat a szerződéseket, amiket a gépek beszerzésére költöttek márciustól.

Mielőtt belekezdenénk, fontos tisztázni: vitathatatlan, hogy Magyarországnak fel kellett készülnie a legrosszabbra a koronavírus megjelenésekor - írták. De.

Kiderült például, hogy az első között egy maláj céggel, a G. R. Technologies-zal kötött szerződést a külügy, 6258 lélegeztetőre. Ennyi elég is lett volna a szükségesnek vélt kapacitás kiépítésére. De hiába fizettünk 178 milliárd forintot ezekért az eszközökért, a külügy nem állt le a vásárlásokkal, és több más forrásból vett további 10 ezer új gépet. Miközben az állami kórházellátó is vásárolt majdnem 2500 darabot.

Jól hangzó érv, hogy emberélet nem múlhat pénzen (ez azért a magyar egészségügy általános állapotát és fejlesztéseit vagy a drágább gyógyszerek és beavatkozások miatti gyűjtéseket elnézve nézve korántsem tűnt eddig egyértelmű mondásnak, Magyarország viszont éppen akkor vásárolt az elképzelhető legrosszabb forgatókönyvben leírtnál is háromszor több lélegeztetőt, amikor a világ egymásra licitált, az árak pedig az egekben voltak. 

A plusz kiadás nem pár milliárd, hanem alsó hangon is száz milliárd forint, amit lehetett volna az egészségügy további felkészítésére fordítani. A kapkodva beszerzett lélegeztetők egy részét - ha egyáltalán kicsomagolnánk azokat valaha - ráadásul nem igazán lehet a legsúlyosabb állapotban lévő koronavírusos betegek kezelésére használni. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink