• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így szülnek a covidos kismamák

Lapszemle 2021.02.12 Forrás: Index
Így szülnek a covidos kismamák

Az egészségügyi dolgozóknak ugyanolyan áldozatokat kell hozniuk a kezelésük, időnként a megmentésük érdekében, mint a Covid-osztályon fekvő pácienseknél.

Egy bennfentes révén virtuálisan bepillanthatott az Index egy hazai szülészeti osztály karanténkórtermébe és műtőjébe, ahol koronavírussal fertőzött édesanyák szülik meg a babájukat. Az Indexnek nyilatkozó orvos elmesélte azt az esetet is, melyre addig náluk még nem volt példa: egy covidos anyuka igazoltan covidos csecsemőt hozott világra.

A magyar kórházak Covid-érintettsége kapcsán méltatlanul kevés szó hangzik el a szülészeti és a koraszülött-intenzívosztályon ápolt anyákról és babáikról. A SARS-CoV-2-es koronavírus ugyanis sem az állapotos nőket, sem a kismamákat, sem az újszülötteket nem kerüli el. Az egészségügyi dolgozóknak ugyanolyan áldozatokat kell hozniuk a kezelésük, időnként a megmentésük érdekében, mint a Covid-osztályon fekvő páciensek esetében, az anyukáknak pedig az elkülönítés jelenthet roppant mértékű lelki megterhelést.

Egyikükkel, aki egy magyarországi szülészeti intézményben egészséges és beteg újszülöttekkel, valamint koraszülöttekkel is foglalkozik (a koraszülött-intenzíven – PIC – is), sikerült egy kiadósat beszélgetnünk arról, hogyan zajlik egy covidos édesanya szülésének a levezetése, miképp látják el a babáját, és mi történik abban a ritka esetben, ha az újszülött Covid-fertőzött állapotban születik. Az illető kérte tőlünk, hogy ne fedjük fel a kilétét, se a kórház nevét, ahol dolgozik, ezt tiszteletben tartva született a cikkünk.

Ha az állapotos páciens csak a szokásos CTG-vizsgálatra érkezik tünetmentesen, akkor nem vesznek tőle PCR-tesztet. Ám ha veszélyeztetett terhesség esetén a kórház felveszi, letesztelik, különösen akkor, ha várhatóan műtéti úton szül, vagyis császármetszés vár rá, ez ugyanis fokozott Covid-fertőződéssel járhat.

Ha normál szülés várható, akkor nincs feltétlenül koronavírusteszt a kórházi felvételkor, csak a szokásos kérdések: produkált-e valamilyen vírusfertőzésre utaló tünetet, esetleg volt-e valaki koronavírusos a környezetében az elmúlt napokban? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor jöhet a tesztelés.

 

Abban az esetben, ha egy érett, egészséges babával a hasában érkezik a kismama, és pozitív mintát ad, vagy erős a gyanú a tünetei alapján, akkor egy elkülönített kórterembe kerül – karanténba. Ebben a teremben csak egyedül tartózkodhat.

A covidos anyukák elkülönített szülőszobában hozhatják világra a gyermeküket, a császármetszést is egy külön erre a célra kialakított Covid-műtőben végzik el. A szülőszobába és a műtőbe is kizárólag a szülésznő és a szülészorvos, illetve az ellátó személyzet (műtősnő, műtősfiú) léphet be ilyenkor. Az újszülött fogadására egy neonatológus szakorvos és egy csecsemőápoló készül fel a Covid-szülőszoba vagy Covid-műtő előterében, mely egyben „zsilip” a Coviddal érintett és tiszta helyiségek között. Nekik a „bentiekhez” képest FFP2-es vagy FFP3-as maszk helyett elég sebészi maszkot viselniük, a védőruhájuk többi darabja ugyanaz, mint a többieké (lábzsák, fejháló, kesztyű, teljes overall vagy zöld köpeny).

Ha a baba természetes úton születik, vagy császármetszéssel, anélkül, hogy találkozna az anyukájával, kitolják egy kis kocsin az előtérbe a neonatológushoz. Ott megvizsgálják, ellenőrzik, hogy jól adaptálódik-e, majd visszaviszik az édesanyjához.

Ha műtéti úton lezajlott a covidos kismama szülése, akkor a császármetszés után a karanténszobában már együtt lehet az utódjával, amennyiben a babával minden rendben. Bejár hozzá a „szkafanderbe” öltözött csecsemőgondozó, a laktációs tanácsadó, a gyermekorvos, felkészítik a baba ellátására. Ha letelik a szülés vagy a császármetszés utáni megfigyelési időszak, akkor „korai, 48 órás hazaadás” keretében hazamehet, persze csak akkor, ha a gyermekorvosi vizsgálat eredménye ezt lehetővé teszi.

Előfordulhat viszont, hogy a babának a születése utáni órában szapora vagy nyöszörgő lesz a légzése, ez esetben megvizsgálják, és ha szükségesnek látják, egy zárt inkubátorban elviszik az újszülött-intenzívosztály (PIC-osztály) egyik elkülönített szobájába. Ebbe az elkülönített helyiségbe szintén csak teljes védőfelszerelésbe beöltözött nővér vagy újszülöttgyógyász léphet be.

Legolvasottabb cikkeink