• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Így változik az életünk szeptember 1-jétől

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Már nemcsak feliratokkal, de elrettentő képekkel is ellátják a cigarettás dobozokat.

Egyszerűbben működik a jövedelemigazolás
Annak érdekében, hogy mindenki mielőbb hozzájusson az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaihoz (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj), a kormány szeptember 1-jétől hatályos rendeletében egyszerűsítette a Jövedelemigazolás az egészségbiztosítási ellátás megállapításához elnevezésű nyomtatvánnyal kapcsolatos szabályokat - olvasható a Napi Gazdaság online oldalán.

Indul az OBDK
Új, önálló központi hivatal − az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) − kezdi meg működését. Az új szervezet amellett, hogy ellátja a betegek hatékony védelmét, az ellátotti és gyermeki jogok védelmének is letéteményese lesz. E feladatait a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól (NRSZH-tól) veszi át, az azt ellátó munkatársakkal együtt.

Mindennapos testnevelés az iskolákban
Csaknem 12 milliárd forint jut a hétfőtől törvényben rögzített, kötelező érvényű oktatási-testnevelési programra, amelyet az iskolákban az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben ír el a szeptembertől életbe lépő új közoktatási törvény. Olyan program előkészítése is elkezdődött, hogy az iskolatanszerek, az ingyen tankönyv mellett a tornaszereket is ingyen kapják a diákok az államtól.

Drágább és csúnyább lesz a cigaretta
Az uniós elvárásoknak megfelelően a dohányzás visszaszorítása érdekében szeptembertől már nem csak feliratokkal, hanem elrettentő képekkel is illusztrálniuk kell a gyártóknak a szenvedélybetegségből eredő káros hatásokat. A több tucat fotón halál, tüdőrák, fog- és ínybetegségek, illetve kellemetlen és gusztustalan tünetegyüttesek lesznek. Ősztől nemcsak a végzetükkel kell szembenézniük a dohányosoknak a cigarettásdobozokon, hanem a növekvő termékárakkal is. Jövőre pedig olyan magassá válik a jövedékiadó-tartalom, hogy 750 forint alatt nem éri meg a terméket forgalmazni, vagyis a legolcsóbb cigaretták is körülbelül ennyibe kerülnek.

Napirendre kerül a kiskorúak dohányzása Szeptemberben újra napirendre kerül a kisko­rúak dohányzásának vissza­­szorítását célzó (trafik-) törvény, amelyhez a brüsszeli notifikáció során az Európai Bizottság nem (más tagállamok igen) fűzött kifogást. Ha a törvény ősszel átmegy a parlamenten, jövőre 7-8 ezerre csökkenhet (az országban összesen) a dohánytermék-értékesítő helyek száma.