• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Így változtatta meg étkezési szokásainkat a pandémia

Lapszemle 2021.04.20 Forrás: index.hu
Így változtatta meg étkezési szokásainkat a pandémia

A súlycsökkenés azonban önmagában nem feltétlenül pozitív változás. Ezt minden esetben egyénileg érdemes vizsgálni.

A több mint egy éve tartó járványhelyzet és az ezzel járó korlátozások számos módon befolyásolták a mindennapokat, többek között az étkezési szokásokra is hatott az elmúlt időszak. Még inkább problémát jelent a mozgáshiányos élet, főleg, ha az a helytelen táplálkozással is párosul. Frányó Eszter dietetikus segített az Indexnek összegezni a járvánnyal terhelt időszak tapasztalatait.

A dietetikus az Indexnek elmondta: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Marketing és Kereskedelem Intézet, illetve a táplálkozással és életmóddal foglalkozó TÉT Platform szakemberei tavaly májusban karanténkutatást végeztek arról, hogyan változtatta meg az étkezési szokásokat a koronavírus-járvány.

A kérdőívet 3 ezren töltötték ki, és részben azzal az eredménnyel zárult, hogy a tartós élelmiszerek, valamint az otthoni ételkészítéshez szükséges alapanyagok választása került előtérbe. A megkérdezettek – a korábbiaktól eltérően – gyakrabban töltöttek időt otthoni sütéssel-főzéssel.

A tavaly májusi felmérés azt állapította meg, hogy a zöldségek, a gyümölcsök, a tojás, a liszt és a fagyasztott élelmiszerek nagyobb szerepet kaptak a vásárlásnál, míg az energiaitalok, alkoholos italok, üdítőitalok, gyümölcslevek, édességek, sós rágcsálnivalók iránt kisebb igény mutatkozott.

Csökkent a boltba járás gyakorisága is, inkább volt jellemző, hogy az emberek előre, tudatosabban tervezték meg, hogy mit fognak fogyasztani a héten. Az ételadagok nem, viszont a fizikai aktivitás csökkent, és ez is eredményezhette, hogy átlagosan egy kilót híztak az emberek május végéig – számolt be a kutatás konklúziójáról Frányó Eszter. Testsúlycsökkentés okosan - a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink