• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ilyen is van: háziorvosi vizit várakozás nélkül, 15 perc alatt

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Szélvész gyorsaságú vizsgálatot ajánl az orvos azoknak, akik egy tankolás közben csak a kocsiban ülve várakoznának.

Azt ígéri, hogy negyed óra alatt diagnózist ad a páciens panaszára, és felírja a megfelelő orvosságot. Az expresszrendelés nincs ingyen. Az osztrák orvos azt állítja, feltalálta a világ első autós (drive in) orvosi rendelését. A szolgáltatást azoknak kínálja, akik hasznosan akarják eltölteni azt az időt, amit a benzinkutaknál tankolás közben az autóban ülve vagy a shopban vásárolgatva vesztegetnének el. A sofőrök arra az időre térhetnek be a dokihoz, ameddig az autójukat a kézi mosóban rendbe teszik – tudósít az Austrian Times hírportál tudósítása nyomán a Napi.hu portálja.

Dieter Zakel az olasz ENI olajtársaság egyik bécsi kútjánál állította fel rendelőjét. Elmondása szerint nála nincs időpontkérés vagy várakozás, mindenkit ellátnak 15 percen belül. Az esetek jó részében ennél tovább tart az autósok vizitje a benzinkútnál, úgyhogy senki sem veszít időt, ha ezt összeköti egy gyors orvosi vizittel. A benzinkútrendelő a hét minden napján reggel hatkor nyit és este tízig látogatható. A negyedórás vizsgálat ára 50 euró.

Zakel nem tart attól, hogy ez a költség távol tartja rendelőjétől a potenciális pácienseket, ugyanis sokakat már a többórás várakozás gondolata is visszatart attól, hogy orvoshoz menjenek.

Az újdonságot persze azonnal bírálatok érték: a helyi orvosi kamara szerint a szélsebesen elvégzett felülvizsgálat nem a jövő útja az orvoslásban. A szakmai szervezet úgy véli, aggasztó, hogy „benzinkutas" orvos nélkülözni kénytelen a megfelelő diagnosztikai eszközöket. Emiatt szerintük nem tud megbízható kórképet felállítani. A biztonság kedvéért rajta fogják tartani a szemüket újító kollégájukon.

Zakel ugyanakkor úgy látja, hogy az egészségügyi gondok 80 százalékának okát fel lehet deríteni egy jól célzott orvos-beteg beszélgetéssel. Emellett szükség van még a vizsgálathoz egy sztetoszkópra, egy telefonra és a doktor recepttömbjére. A nagy munkaterhelésre az a válasza, hogy ki akarja próbálni az újfajta rendelést, ezért vállalta az azzal járó nehézségeket.

Dieter Zakel egyébként háziorvosi gyakorlata mellett altatóorvosi és traumatológiai tapasztalatokkal is bír, továbbá vezető orvosi beosztásban dolgozott a NATO-nak és a FIFA-nak is – jegyzi meg a portál.