• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Ilyen lesz belülről a Szuperkórház - itt vannak a tervek

Lapszemle 2021.05.28 Forrás: origo.hu
Ilyen lesz belülről a Szuperkórház - itt vannak a tervek

Mindig is hittem abban, hogy meg kell fogni a beteg kezét - a DBC ezt az alapfilozófiámat viszi tovább.

A Dél-budai Centrumkórház (DBC) megvalósításával új korszak kezdődik a magyar egészségügyben: a betegek kényelme és elégedettsége is ugyanolyan hangsúlyt kap, mint az ellátás maga. Erről Bedros J. Róbert beszélt az Origónak. A DBC megvalósításáért felelős miniszterelnöki megbízott szerint a Szuperkórházként emlegetett intézményben a betegek olyan szolgáltatásokkal találkozhatnak majd, amelyek a magyar egészségügyben egyelőre nem megszokottak, de idővel remélhetőleg általánossá válnak.

Az ellenzék a múlt héten azzal riogatott, hogy nem lesz Szuperkórház, de azóta kiderült: a Kormány nem uniós hitelből tervezi a kivitelezést. Hogyan érinti a Dél-budai Centrumkórház megvalósítását, hogy más forrásból épülhet meg?

Hónapról hónapra számtalan valótlanság hangzik el a DBC kapcsán a médiában. Lesz Szuperkórház, amely mindenki számára VIP-ellátást nyújt és nemcsak Újbuda, hanem a régióban élő 1,2 millió ember egészségügyi és sürgősségi ellátását megoldja.Mivel a magyar emberek – felnőttek és gyerekek - egészségéről, ellátásbiztonságáról van szó, még egyszer rögzítsük: lesz Szuperkórház. Nem szabad az embereket félrevezetni, ezért maradjunk a tényeknél!

Először is a Kormány változatlanul elkötelezett a magyar emberek minél magasabb színvonalú gyógyítása iránt. A szuperkórház megvalósulására csak ez a kormány jelent garanciát. 

Másodszor, bár az uniós hitelt a tagállamok többségéhez hasonlóan Magyarország nem hívta le, a kórház költségvetési fedezete természetesen rendelkezésre áll más források bevonásával, de nincs akadálya annak sem, hogy 2023 végéig projekt alapon, akár egészségügyi projekt finanszírozása céljából hazánk az uniós vagy más kedvező hitel felvétele mellett döntsön. Harmadszor: a Dél-budai Centrumkórház létesítésével összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánította a Kormány a múlt héten. Ez lényegében azt jelenti, hogy a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidő – néhány kivételtől eltekintve – 15 napra, a szakhatósági eljárásra vonatkozó ügyintézési határidő pedig 8 napra rövidül. Negyedszer: gőzerővel zajlanak a kórház, illetve a járulékos beruházások tervezési munkálatai, folyamatban van a szükséges engedélyek megszerzése. Ennek megfelelően az eredeti tervekhez tartjuk magunkat: jövő tavasszal letesszük az alapkövet és kezdődhet a kivitelezés.

A szuperkórház kapcsán legtöbbször négyzetméterekről, ellátási területekről, betegszámokról és milliárdokról esik szó. De mire számíthat az ide érkező beteg, amikor belép a Dél-budai Centrumkórházba?

A DBC kezdetektől hangsúlyozott, betegközpontú szemlélete már azelőtt megkezdődik, hogy a páciens megérkezne az intézménybe. Amikor hivatalos ügyet kell intézni, vagy felkeresünk egy egészségügyi intézményt, mindenkinek automatikusan megugrik a pulzusa. Az a célunk, hogy ezt az „előzetes" stresszt minimalizáljuk. Mivel okoskórházat építünk, a műszaki megoldások, a körülmények optimalizálása lehetővé teszi, hogy több minőségi idő jusson az orvos-beteg kapcsolatra. Már a tervezésnél figyelünk arra, hogy a DBC ne csak egy épület legyen, hanem egy brand is. Az a célunk, hogy az ide járó betegekkel a megszokottnál szorosabb kapcsolatot tudjunk kialakítani. Egyrészt a páciensek megismerhessék az itt elérhető szolgáltatásokat, akár érdeklődőként, akár érintettként, a másik oldalról pedig mi a lehető legtöbb segítséget meg tudjuk adni a számukra. Ezek olyan kényelmi szolgáltatások, amelyek a magyar egészségügyben egyelőre nem megszokottak, de idővel remélhetőleg majd általánossá válnak. Fontos, hogy a DBC esetében sok mindent még otthonról, kényelmesen el tud intézni a páciens, amely egyrészt kevesebb stresszt jelent, másrészt a kórház is jobban és hatékonyabban fel tud készülni a beteg érkezésére.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink