Gyomorvédő, anyagcsere-gyorsító hatása van annak az italnak, amely a közelmúltban kapott európai szabadalmi oltalmat.
A szegedi feltalálók ötletének alapja az erőspaprika-kivonat, amelynek felhasználásával ásványvizet, ivólevet, teát, tablettát szeretne készíteni egy szintén szegedi vállalkozás - olvasható a delmagyar.hu portálon.
Az erős paprikában megtalálható kapszaicin jótékony hatásait az utóbbi húsz évben világszerte és Magyarországon is kutatják. Többek között fájdalomcsillapító hatását vizsgálják, mert másképpen hat, mint a narkotikumok. A négy szegedi, Szegedhez kötődő feltaláló, Lévainé Papp Szilvia, Papp Judit, Szolcsányi János és Zoltai Attila azonban azt vizsgálja, hogyan lehet élelmiszer-adalékként használni.
Zoltai Attila kutató 35 éve foglalkozik ezzel a területtel, Szolcsányi János akadémikus pedig a legismertebb hazai kapszaicin-kutató. Először állatkísérletek igazolták, hogy a paprikakivonatnak komoly immunerősítő hatása van: az ilyen vízzel itatott, majd vírussal fertőzött egerek, tengerimalacok vérében a védekezést segítő anyag 7-8-szorosa volt az itallal nem kezelt állatok véréhez képest. Az is kiderült, hogy a bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkező gyomorvérzést megakadályozza az oldat. Az eredményeket utóbb emberi kísérletek is igazolták.