• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Importból jön, drágább lesz a központi menü

Lapszemle Forrás: Népszava Online

Központi akarttal erőltetnék rá az intézményekre és az ágazat szereplőire a reformot.

Egészségesebb közétkeztetést akar a kormány az uniós irányelveknek megfelelően, de ezt is mint annyi minden mást, központi akarttal erőltetné rá az intézményekre és az ágazat szereplőire. A jelenlegi elképzeléseknél sokkal rugalmasabban kellene a közétkeztetés reformját végrehajtani, mert sok élelmiszeripari cég bedőlhet a rövid felkészülési idő miatt - figyelmeztetnek a szakemberek. Kevesebb só, cukor, fehér liszt, több zöldség-gyümölcs kell a közétkeztetés menüjébe a kormányzat reform-rendelettervezete szerint. A célokkal mindenki egyetért, a "fűnyíróelvvel" már annál kevésbé – olvasható a nepszava.hu portálján.

Korábban ugyan elmaradt az érdemi egyeztetés a közétkeztetés reformjáról a szaktárca és a szolgáltatók között, ágazat szereplői a héten tárgyalóasztalhoz ültek a Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőivel. A szaktárca közétkeztetési reform rendelettervezete vitákat kavart az érintett vállalkozások és a kormányzat között. Több szakember is úgy vélte, a mindenki által támogatható cél, az egészségesebb táplálkozás igénye. A több zöldség, gyümölcs, tejtermék, jelentős, akár átlagosan 35–70%-os költségnövekedéssel jár, a szaktárca vezetője viszont úgy vélekedett: nem kell többlet kiadással számolni.

Az igazán nagy gond, hogy a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar nincs felkészülve a kormányzat közétkeztetési reformjára, így például a magyar tejipar hagyományos 2,8 százalékos nyers tej a reformrendelet szerint nem kerülhetne be a közétkeztetésbe, a kívánatos sovány tejeket pedig többnyire importból lehet beszerezni – húzta alá Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke. Hasonló gondokkal szembesülhetnek a vállalkozások a hazai húsipar száraz áruival is, hiszen ma még megfelelnek a közétkeztetés igényeinek, de a rendelet hatályba lépését követően száműzni kell a jelenlegi fűszerezettséggel, összetétellel a felvágottakat, szalámikat a közétkeztetésből.

Az élelmiszeripari ágazatok alkalmazkodási időt kérnek a kormányzattól, hogy megfelelhessenek a szigorú előírásoknak. Addig is előfordulhat, hogy a hazai közétkeztetés jelentős mértékben import alapanyagokból dolgozik majd.

Legolvasottabb cikkeink