• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Indul az EESZT, de van-e egyáltalán internet?

Lapszemle Forrás: 24.hu

Kétséges, hogy a kitűzött novemberi időpontra betör-e a patikákba és a rendelőkbe a 21. század.

Új világ jön az egészségügyben – ezekkel a szavakkal vezette fel nemrég Ónodi-Szűcs Zoltán az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér (EESZT) bevezetését. Az egészségügyért felelős államtitkár múlt pénteken a Kossuth Rádióban elmondta azt is, hogy idén novembertől élesedik a rendszer, addig kell csatlakozniuk az OEP-bevétellel rendelkező intézményeknek: rendelőknek, kórházaknak, patikáknak - idézte a 24.hu, mely a használóit is megkérdezte.

Az e-recept kevesebb mint fél évvel a bevezetése előtt ott tart, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) monitorozzák a rendszer működését. Márciusban elindult egy tesztüzem, amelyben „számos kórház és ezek vonzáskörzetében lévő háziorvosi rendelő és patika vesz részt." Az ÁEEK a 24.hu kérdésére azt válaszolta, a próbaüzemben az EESZT szolgáltatásai „problémamentesen működnek". Május 9-éig 3500 önrendelkezés történt, összesen 15 ezer e-recept és 50 ezer kórtörténeti dokumentum került a rendszerbe.

A novemberi határidő azonban szűkösnek tűnik: kevesebb mint fél év van arra, hogy a rendszer mindenhol működjön. Az ÁEEK-nál azonban nem aggódnak. A jogszabályi kötelezettségnek nem lesz nehéz eleget tenni, bízunk benne, hogy a csatlakozás senkinek nem okoz majd gondot – válaszolta a lapnak Bene Zsolt, az ÁEEK kommunikációs vezetője, aki hozzátette: az EESZT kialakításánál fontos szempont volt, hogy a jelenleg meglévő folyamatokon ne kelljen változtatni.

Elkerülhetetlen, korszerű és fontos – így jellemezte az EESZT-t a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke. Mikola Bálint ugyanakkor elmondta,  van azonban aggodalmuk, ugyanis a patikák eszközeinek egy része nem alkalmas az új program technikai igényeinek fogadására, ráadásul a működtetéssel is akadhatnak problémák: a legnagyobb gondot a patikák jelenlegi adminisztratív és gazdasági leterhelése jelenti. Ha ezek kedvezőtlen irányt vesznek, nem lesz egyszerű megfelelnünk az elvárásoknak.

Minőségi áttörést hozhat az egészségügyben – mondta a 24.hu-nak a Háziorvosok Online Szervezetének (HAOSZ) egyik alapítója a változtatásról. Békássy Szabolcs szerint óriási adminisztratív terhet vesz le az EESZT az orvosok válláról, nem beszélve arról, hogy a rendelők nyomtatási költségei is jelentősen csökkennek, márpedig ez nem kis tételt jelent a praxisok életében.

Egyelőre azonban a novemberi bevezetés is kétségesnek tűnik – véli a háziorvosként is dolgozó alapító, aki arról panaszkodott, hogy bár az EESZT bevezetése elengedhetetlen és szükséges, egyelőre szinte semmiféle információval nem rendelkeznek arról. Így például azt sem tudják, hogy milyen hardver- és szoftverberuházásokra lesz szükség. Békássy Szabolcs szerint kérdés, hogy ki fogja ezt finanszírozni, és azt a problémát is felvetette, feltérképezték-e egyáltalán, hogy az egészségügyi szolgáltatók rendelkeznek-e a rendszer használatához szükséges sávszélességű internet-hozzáféréssel?