• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Influenza: másfélszeresére nőtt egy héten belül a betegek száma

Lapszemle Forrás: beol.hu

Egy hét alatt másfélszeresére emelkedett az influenza tüneteivel orvoshoz forduló betegek száma.

Ennek ellenére még nincs járvány, mivel százezerből nyolcvannyolcat érte el a páciensek száma, és csak akkor beszélhetünk járványról, ha ez a szám túllépi a kétszázat. A gyermekeket inkább a hányás és hasmenés dönti ágynak manapság. Békés megyében egyelőre alacsony az influenzaaktivitás – fogalmazott dr. Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos a figyelőszolgálatra kijelölt ötvenhét orvos jelentésére alapozva. Az adatokból kiderült, hogy hetvenheten fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedés tüneteivel, a betegforgalom egy százalékát sem érte el az ellátást igénylők köre – írja a beol.hu portálja.

Dr. Mucsi Gyula elmondta azt is, az ötödik héten az előző héthez képest 57,1 százalékkal emelkedett a betegek száma, százezerből nyolcvannyolcan keresték fel doktorukat, ami még alacsony aktivitásnak tekinthető. A legtöbb pácienst a békéscsabai járás területén regisztrálták. Újabb öt mintát vizsgáltak meg a beküldött mintákból, egy esetben influenza A vírusra bukkantak.

Naponta általában harminc-negyven beteg jelenik meg a rendelőben, ez a szám most már ötven-hatvan körül alakul – számolt be dr. Schriffert Teréz sarkadi gyermek háziorvos. Ugyanakkor nem a tipikus influenzás tünetek fordulnak elő a kicsiknél, hanem a magas lázzal és hányással járó, inkább a bélrendszert érintő kórok. Mint mondta, a bölcsődések és óvodások harmada hiányzik az intézményből, ugyanis azon a véleményen vannak, hogy aki beteg, az legyen otthon, ne terjessze a kórt a közösségben. Az általános és középiskolásoknál egyelőre még kevesebb a hiányzás, és most még nem is igazán az influenza dönti ágyba a gyermekeket.

Békéscsaba belvárosában, dr. Vágréti Zsuzsanna gyermek háziorvos praxisában alig fordult elő egy-két beteg, aki influenzaszerű tünetekre panaszkodott volna. Elmondta, hogy az évszakra jellemző köhögéses, náthás panaszok miatt ülnek be a kicsik és szüleik az orvosi rendelőbe, illetve a sarkadi esetekhez hasonlóan itt is van, aki hányástól, hasmenéstől szenved. Szinte minden héten akad olyan gyermek, akit emiatt kell kiírni. Az elmúlt hétvégén ügyeleti munkát is ellátott, ott sem panaszkodtak influenzára, inkább bárányhimlő miatt kértek segítséget a szülők – tette hozzá Vágréti doktornő.

Mi is benne vagyunk a figyelőszolgálatban – mondta dr. Ferenczi Attila békéscsabai háziorvos. Hozzátette, az évszakra jellemző panaszok miatt kérik a segítségét, meghűlés, megfázás és torokfájás fordul elő a legtöbbször. Ám tipikusan influenzaszerű tünetek miatt egyelőre még csak kevesen fáradtak be az orvosi rendelőbe. Még van oltóanyag, ajánlom is az időseknek, rászorulóknak – fogalmazott a békéscsabai háziorvos, aki hozzátette azt is, a védettség hét-tíz nap alatt kialakul, ezért még érdemes kérni. A változékony időjárás – az éjszakai fagyok utáni nappali plusz fok – kedvez az influenza terjedésének, ám azt nem lehet megjósolni, hogy mikorra ér a megyébe a járvány.