• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenzaoltás: egyre hosszabbak a várólisták

Lapszemle 2020.11.09 Forrás: nepszava.hu
Influenzaoltás: egyre hosszabbak a várólisták

Sok orvos abban reménykedik, hogy legalább a krónikus betegségben szenvedőknek és a 70 felettieknek jut.

A megkérdezett 20 háziorvos 90 százaléka arra panaszkodik, hogy hiába nagy az érdeklődés, már alig tudnak mivel oltani influenza ellen. Sok körzetben kétséges, hogy jut-e vakcina a krónikus betegeknek - írta körképében a népszava.hu.

Tavaly és az azt megelőző években a készleten lévő Fluart háromkomponensű vakcina körülbelül 50-60 százaléka fogyott el, de most a szokásos érdeklődés többszörösével kell számolni, miután Orbán Viktor szeptember 11-én arról beszélt, hogy idén mindenki térítésmentesen megkaphatja a oltást. A médiában nyilatkozó szakértők is hetek óta sulykolják, rendkívül fontos az influenza elleni védekezés a koronavírus-járvány idején, mert a két betegség együtt súlyos egészségkárosodást okozhat. Azonban amikor a miniszterelnök megtette szeptemberi bejelentését az ingyenes oltásról, a vakcinából már nem lehetett nagyobb mennyiséget gyártatni, hiszen a szokásos éves adag, az 1,3 millió ampulla már rendelkezésre állt. Újabb adagok gyártása fél évbe telik, vagyis nem lehet csak úgy "berendelni" – akkor sem, ha szükség lenne rá. Ezt követően az állam megvette a Sanofi gyógyszertári piaci forgalomra szánt Vaxigrip négykomponensű oltóanyagának 100 ezer ampulláját, de valószínűleg ez sem lesz elég.

Egerben, Horváth Gábor 3000-es betegszámú körzetében már a második adag oltást kezdik adni. 260 jelentkező az elmúlt két hétben már megkapta a vakcinát, az újabb 260-as csomag pedig a napokban érkezett. A háziorvos szerint a korábbinál jóval többen jelentkeznek: tavaly például a rendelt 260 adagból a szezon végén 47 megmaradt, idén ilyesmiről nincs szó. Egertől pár kilométerre Ostoroson, Darvai László szintén 3000 fős körzetében is kevésnek bizonyult a vakcina, az első körben megkapott 300 adag lassan elfogy, s még várnak az újabb, 300 darabos rendelés megérkezésére. Hasonló a helyzet Szegeden, ahol egy rendelőben arról tájékoztatták a lapot: elfogyott a készlet, két hét alatt 220 embert oltottak. A tavalyi évben decemberig igényeltek ennyi vakcinát. Most várólista van, nem tudják, mikor érkezik újabb szállítmány. Ugyanez a helyzet Budapesten is, az egyik IX. kerületi rendelőben az összes (200 darab) vakcina elfogyott és nem sok jót ígér a háziorvos, mikor arról kérdezzük, mikor lesz ismét elérhető az oltás. További helyszínek és helyzetek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink