• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ingyen viszik orvosainkat

Lapszemle Forrás: Dunántúli Napló

A pécsi Klinikai Központ két magasan képzett sebésze is Dubajba ment dolgozni.

A magyar fociban és a magyar egészségügyben az a közös vonás, hogy mindkettő a béka feneke alatt van – más-más okok miatt. A különbség köztük, hogy míg a fociban az elhagyott csapatot úgynevezett kivásárlási ár illeti meg, addig magasan képzett orvosainkat ingyen viszik – írja a Dunántúli Napló.

Mire egy orvostanhallgatóból 30-40 éves korára tapasztalt gyógyító válik, magas fokú képzettségeket szerez, igen sokba kerül az államnak. Az államnak honnan van erre pénze? Természetesen az adófizetők pénzéből, hitelből, amit majd megint csak az adófizetők fognak törleszteni, akik ekkor már sajnos egészségügyi ellátásra szorulnak. Naivan úgy gondolják, hogy a nagy befektetés után nyugodtan mehetnek az egészségügyi intézményekbe, mert ott a legjobb körülmények között a legjobbak fogják őket gyógyítani. A valóság sajnos messze elmarad az elvárttól.

Egy példa, ami sajnos a pécsi Klinikai Központot érintette fájdalmasan, és a betegeket: két magasan képzett sebészük is Dubajba ment dolgozni. Minden munka csapatmunka, legyen az bármiféle, s ez vonatkozik a gyógyító tevékenységre is. Mire egy jobb képességű, sikerorientált orvostanhallgatóból rezidens, szakorvos, tudományos fokozatokat elérő orvos válik, abban nagyon sok embernek van szerepe. Professzoroknak, oktatóknak – úgy elméleti, mint gyakorlati téren –, s ne felejtkezzünk meg a közvetlen kollégákról sem. Külföldi tanulmányok hosszabb-rövidebb ideig, ösztöndíjak, melyekhez a klinika, az egyetem támogatása nélkül nem lehetne hozzá jutni.

Vannak olyan országok (pl. Arab Emirátusok), ahol nincs orvosképzés, mégis magasan képzett orvosokkal tudják megoldani az egészségügyi ellátást. Hisz csábító ajánlataikkal a jobbnál jobb orvosok között válogathatnak. Itt kerül újból látóterünkbe a kivásárlási ár. Mennyi pénzbe kerül egy-egy orvos (lásd önköltségen 900 ezer forint/ félév) képzése, szakvizsgára, tudományos fokozatok megszerzésére való felkészítése, ösztöndíja, külföldi tanulmányútjai?! S mindezen idő alatt az egyetem, klinika eszközeit, tudományos kutatások eredményeit használja fel.

A külföldi országoknak fizetniük kellene orvosainkért, és a befolyt összegből lehetne anyagilag támogatni a munkájukat itthon mostoha körülmények között végző egészségügyi dolgozókat, támogatni külföldi tanulmányutakat, eszközfejlesztéseket végrehajtani. Érdemes lenne a döntéshozóknak is elgondolkodniuk ezen a javaslaton!