• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Innen indulnak, és ide érkeznek a Covid-19-es mentőegységek

Lapszemle 2020.05.12 Forrás: magyarnemzet.hu
Innen indulnak, és ide érkeznek a Covid-19-es mentőegységek

Ha mindenki betartja a szabályokat, gyakorlatilag nulla százalék a fertőzésveszély.

Sorban érkeznek a mentőautók az Országos Mentőszolgálat Dévai utcai mentesítési pontjára, amely alig néhány nap alatt lett egy elhagyatott tüdőgondozóból a járvány elleni védekezés egyik stratégiai színhelye. Innen indulnak, és ide érkeznek azok a fővárosi mentőegységek, amelyek kizárólag a Covid-19-cel összefüggő feladatokat látnak el, vagyis fertőzésgyanú esetén háznál leveszik a mintát, szükség szerint pedig kórházba is szállítják az érintetteket - írta riportjában a magyarnemzet.hu.

Az országban összesen hatvan ilyen, speciális védőeszközökkel ellátott egység dolgozik. Ezek az egységek nem vesznek részt a hagyományos mentésben, illetve betegszállításban. Fertőtlenítésükre, a védőeszközök pótlására úgynevezett mentesítő zónákat jelöltek ki az ország minden megyéjében.

A mentesítés mindenütt ugyanazon protokoll szerint történik: a mentőautókkal a sofőrök begurulnak az úgynevezett piros zónába, vagyis a potenciálisan fertőzésveszélyes területre, és amíg a kocsikat a belső felületek fertőtlenítése után egy ózongenerátorral is vírusmentesítik, addig a személyzet is megválik a védőruházattól, kimosakszik és – ha újabb feladata van – ismét védőfelszerelést vesz, vagy civil ruhába öltözik - mondta el a lapnak Balogh János főápoló.

A mentesítési pont vezetője mindennap itt van, amióta kihirdették a vészhelyzetet, de nem bánja, ahogyan azok sem, akiket ide vezényeltek, pedig van közöttük vidéki mentős is. – A hétköznapi munkánk során is bármikor találkozhatunk fertőző beteggel, ezért nem mondta még egy bajtársunk sem, hogy nem szeretné ezt csinálni. Több magán mentőszolgálat is részt vesz ebben a munkában, hiszen az egészségügy takaréklángon tartott működése miatt most bőven van szabad kapacitásuk.

A védőfelszerelést persze nem használtuk ilyen rendszerességgel, annak biztonságos használatában meg kellett szerezni a rutint, de ez szerintem gyorsan ment, miután készültek oktatóvideók is, hogy ezzel is szemléltessük az eljárásrendeket – mondja a főápoló, aki szerint, ha mindenki betartja a szabályokat, gyakorlatilag nulla százalék a fertőzésveszély. Eddig ezen a téren is jól vizsgáztak, mert itt még egyetlen dolgozó sem kapta el a vírust.

– Volt olyan helyszín, ahol a több mint 400 mintát vettek a kollégák, és olyan nap, amikor az ezret is elérte az elvégzett tesztek száma. Ma 19 autóval járjuk a várost, ez az igényeknek megfelelően naponta változik, attól függően, hogy milyen megrendelést kapunk a háziorvosoktól vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). A kérések a központi e-mail rendszerbe érkeznek, az igényeket a központban ülő kollégák összegyűjtik, kategorizálják, és mi az alapján építjük fel a logisztikát. Egy autóval több egymáshoz közeli címre is elmennek a kollégák, a helyszínek között az autóban átöltöznek, aztán, ha végeztek a kollégák, akkor a mintákat szabályosan felcímkézve egy hűtőládában leadják az NNK valamelyik laboratóriumában, és csak utána jönnek be ide – ismerteti a részleteket. Továbbiak a cikkben