• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Interjú az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójával

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Nem fordulhat elő, hogy az eredeti kormányzati tervek ne teljesüljenek.

A gyógyszerkasszát tartani fogjuk - nyilatkozta a Népszabadságnak Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója. Mint elmondta: a Széll Kálmán Terv intézkedései által kiváltott visszhang sokszínű volt. Az intézkedéscsomagra szükség van, részben azért, hogy finanszírozható maradjon a rendszer, másrészt a hazai gyógyszerár-támogatási szisztéma talán Európa legbonyolultabb és legellentmondásosabb rendszere. A terv kijelölte az irányokat, a mi feladatunk azokat megvalósítani.

A Széll Kálmán Terv teljesíthető, a gyógyszerkasszára vonatkozó intézkedéseket tartani fogjá., Ez a feltétele, hogy az ellátórendszer más részei hozzájussanak 15 milliárd forint pluszforráshoz.

A három évre szóló program nyomán - a táppénzkiadásokat érintő intézkedésekkel együtt - 130 milliárd forinttal költhet kevesebbet az egészségbiztosító. De ezt az összeget nem elvonják, az intézkedések célja az E-Alap hiányának mérséklése.

Az OEP végrehajtója, és nem formálója az egészségpolitikának. A helyzet magyarázatához hozzátartozik, hogy a kormány elszánt a támogatási rendszer ésszerűsítésére, és az ismert gazdasági helyzet ezeket a folyamatokat felgyorsította. Most az egészségbiztosítási rendszer kiadásainak a felét az állam finanszírozza, és tartozik azzal a polgárainak, hogy takarékosan bánik a pénzükkel, mielőbb tiszta helyzetet teremt valamennyi közfinanszírozott területen. Ez történik pillanatnyilag az OEP-nél is.

Az idén körülbelül 30 milliárddal költhetünk kevesebbet gyógyszerre és táppénzre, mint tavaly. Az első fél évben a gyógyszerkasszában időarányosan 18 milliárd forinttal több lett a támogatási kiadás, mint lehetne. A jövő évben megtakarítandó 83 milliárd forintra szeptember végéig kell elkészülnie a részletes intézkedési tervnek.

Az eredményalapú támogatási rendszer bevezetése kapcsán a főigazgató elmondta: az elmúlt években több olyan gyógyszer is volt a piacon, amely nem hozta a gyártója által ígért és a klinikai vizsgálatok alapján elvárható terápiás eredményeket. Ezért a nagyon drága és ritka betegségek csoportjában kezdeményezik, hogy az első néhány kezelést a gyártó finanszírozza, és azt a biztosító csak akkor folytatná, ha gyógyul a beteg.

Az ezen az elven alapuló másik módszer a meglévő, hosszan tartó betegségek terápiájának felülvizsgálatán alapulna. A gyógyszercégek kérésre összesített eredményeket kaphatnak a rendszerből, amiket aztán felhasználhatnak a további kutatásaikhoz.

Sélleiné Márki Mária hangsúlyozta, hogy az orvosok adminisztrációja semmiképpen nem növekedhet. A megvalósítás részleteiről tárgyalnak a szakmai kollégiumok vezetőivel, akik támogatják ezt az elképzelést. Mint elmondta: abban bízik, hogy az ő segítségükkel a feladat végrehajtható lesz.

A kórházak gazdálkodási gondjainak megoldása szakmapolitikai feladat. Az OEP az elvégzett ellátásokat finanszírozza.

A Népszabadság interjúja teljes terjedelmében itt olvasható.