• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Iparikém-ügy: támad a védelem

Lapszemle Forrás: Népszava - Magyar Hírlap

Meglepő fordulattal kezdődött a tegnapi tárgyalás: a szabályok értelmében meg kell ismételni az eljárást.

Miután az új jogszabályok alapján kiemelt jelentőségű ügynek minősül a másfél éve tartó ipari kémkedési per, meglepő fordulattal kezdődött a tegnapi tárgyalás. A bíró bejelentette, hogy mivel két hónapnál hosszabb idő telt el az utolsó tárgyalási nap óta, a szabályok értelmében meg kell ismételni az eljárást. Szerencsére arra is van lehetőség, hogy csupán a vádiratot, illetve az eddig keletkezett jegyzőkönyveket ismertessék. A korábbi tárgyalások felelevenítése után az új ügyvédekkel kiegészült védelem tett meglepő bejelentéseket - foglalta össze a történteket a Népszava. 

Mint ismert, az egyik legnagyobb magyar labordiagnosztikai cég, a Diagon Kft. két korábbi vezető munkatársa, Harmath Sándor és Torma Lajos azért áll bíróság előtt, mert a vádirat szerint a cégtől való távozásukkor több védett ipari titkot - szabadalmakat, technológiai leírásokat és terveket - vittek magukkal, hogy először ezeket új munkáltatójuknak, a Diachem Kft.-nek, majd pedig orosz üzletembereknek adják át, így törvén meg a Diagpn oroszországi piacvezető szerepét. Az ipari titkok átjátszását az utolsó pillanatban akadályozták meg, még 2008 májusában a pénzügyi nyomozók, amikora Ferihegyi repülőtéren őrizetbe vették Harmathot, akinek hordozható számítógépén megtalálták a több tíz ezer titkos adatot. A perben a Diachem ügyvezetője, Pallai Zsolt is a vádlottak között szerepel.

Az ügyvédek most közölték, hogy bíróságon indítványozták a szabadalom megsemmisítését - a korábbi védekezés szerint nem is volt szabadalom -, ezt a tárgyalást azonban még nem tűzték ki. Ugyancsak elhangzott, hogy a védelem álláspontja szerint nem törvényes a vád, hiszen nem történt bűncselekmény. A jogi képviselők szerint ezért az egész eljárást meg kell szüntetni.

Meglepő új érveléssel állt elő az elsőrendű vádlott is, aki szerint a korábban bizonyítékként már többször ismertetett elektronikus levelezését meghamisították, „összeollózták" - sejtése szerint a kárvallott cég emberei. A tárgyaláson meghallgatták az igazságügyi könyvszakértőket is.

A védelem további szakértőket és bizonyítást indítványozott, de Péntek László tanácselnök valamennyit elutasította. A vád és a védelem perbeszédeire feltehetően jövő hétfőn, az elsőfokú ítélet kihirdetésére pedig szeptember 26-án kerülhet sor.

Újra megállapították a tetemes kárt
Folytatódott tegnap az úgynevezett ipari kémkedéses ügy a Fővárosi Bíróságon, ahol könyvszakértőket hallgatott meg a bíróság tanácselnöke - tudósított ugyanerről a Magyar Hírlap. Kiemelte: a nyomozó hatóság által kirendelt – és tegnap meghallgatott – könyvszakértő szerint a Diagonnak több mint négymilliárd forint vagyoni hátránya keletkezett. A védelem azonban vitatta ezt az összeget, így a bíróság korábban, hivatalból egy másik könyvszakértőt is megbízott a kárérték pontos feltárására. E szakvélemény szerint a Diagon Kft. szabadalommal érintett technológiájának értéke 77 millió és 568 millió forint, a bűncselekmény miatt kieső árbevétele pedig 2,7 milliárd forint volt. Így elmondható, lényegi eltérés nincs a szakvélemények között.