• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ismét nő a kórházi adósság

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Újra 60-70 milliárdos adósságot cipeltek a kórházak.

Ezt nyilatkozta a Világgazdaságnak Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke azzal kapcsolatban, hogy felmérést készítettek az intézmények első negyedévi gazdálkodásáról. A 126 kórház közül 87 válaszolt kérdéseikre, ők 43 milliárddal tartoznak a beszállítóiknak. Ám ismereteik szerint több nagy intézmény - amelynek menedzsmentje nem küldte el a válaszlevelet - jelentős adósságot görget, de nem kíméli a pénztelenség a kisebbeket sem, így a kalkulált tartozást inkább alulbecsülték.

Januárban ugyan kéthavi finanszírozási összeget utalt az egészségügyi szolgáltatóknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), de abból csak a sürgető beszállítói tartozások egy részének kiegyenlítésére futotta. Így kiszámítható volt az újabb adósságspirál, az ok ugyanis nem szűnt meg - állította Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke. Az évek óta változatlan, 146 ezer forintos gyógyítási alapdíj ugyanis elértéktelenedett. A lakosság korösszetételéből is fakadóan nőtt a betegforgalom, ám az OEP kórházanként 8-20 százalékkal csökkentette az általa finanszírozott gyógyítási teljesítményeket. Emiatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban 150-200 milliós a havi bevételkiesés - mondta Csiba Gábor, az intézmény főigazgatója. Tetézi a gondokat, hogy súlyponti kórház lévén az előírt keretszám fölött is el kell látni a kisebb intézményekből hozzájuk utalt betegeket.

A beteget akkor kell ellátni, amikor szüksége van rá, a késlekedés később nagyobb költséget generál – vélte Németh Csaba, a szekszárdi Balassa János megyei kórház orvos igazgatója. Intézményüket nem érte váratlanul a mára kialakult helyzet. Az adósságot tekintve nyár elején ott tartanak majd, ahol decemberben voltak, pedig szigorú gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-keretből gazdálkodnak az osztályok, a tervezhető műtéteket pedig besorolják.

A győri Petz Aladár Oktató Kórház adósságállománya az évi árbevételének ötöde – tudta meg az újság Varga Gábor főigazgató főorvostól. A januári "tizenharmadik" havi tb-apanázs ugyan 600 millióval csökkentette a december végi tartozásaikat, ám azóta 100 milliós a havi növekedés. Az OEP egy hónapra jutó tb-juttatásnak megfelelően csökkentette az általa finanszírozott évi gyógyítási volument, így havonta 94 millióval kevesebbet utal a kórháznak.

Az egészségügy diagnózisa megvan - állítja Varga Ferenc. Csupán a szükségletekhez kell igazítani az ellátórendszert. Minden kórház tulajdonosának és a menedzsmentnek is be kell látni, hogy csak a biztonsággal ellátható szolgáltatásokat végezhetik, a többit át kell engedniük az arra alkalmas intézményeknek. Ez nem kórházbezárást, csak új feladatmegosztást jelent: bővíteni kell az egynapos sebészetet, megerősíteni a szakrendelői ellátásokat. Ám meg kell győzni a lakosságot: ha messzebb kell is utaznia egy-egy műtét miatt, az az ő érdeke, hiszen jobb minőségű és biztonságosabb ellátást kaphat - mondta.

Ehhez a korszerű orvostechnikai háttér mellett szakemberek is kellenek. Ám a hazai egészségügy e tekintetben bajban van, hiszen 1500-2000 szakorvos és 4-5 ezer szakdolgozó hiányzik a kórházakból - mondta az elnök. A súlyponti kórházak és az orvostudományi egyetemek klinikái viszonylag jobb helyzetben vannak, de több kis kórházban katasztrófális a szakemberhiány.

Csiba Gábor szerint az azonnali intézkedések egyike a fiatal szakorvosjelöltekre (rezidensek) hozott, és az intézmények gyógyítási minimum feltételeit szabályozó rendelet visszavonása. Előző eltörlésével itthon tartható a fiatal szakemberek. Az utóbbi akkora pénzt igényelne, amely ma nem teremthető elő.

Az ágazat konszolidációját az átalakított egészségügyi rendszerben szabad csak megtenni - állítja Csiba Gábor. Ám ahhoz, hogy a mostani egészségügyi rendszer az új felállásáig működőképes maradjon, azonnal vissza kell juttatni a korábbi években elvont egyhavi finanszírozás 38-40 milliárd forint körüli összegét.

Legolvasottabb cikkeink