• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Isten szeretetét közvetíteni a kórházban

Lapszemle 2023.01.02 Forrás: magyarnemzet.hu
Isten szeretetét közvetíteni a kórházban

Segít a kommunikációban, a betegek és a hozzátartozók megnyugtatásban, biztatja őket, valamint emlékeztet, hogy van egy Isten.

Míg a gyülekezeti lelkész az élete főbb állomásain – keresztelés, konfirmáció, házasságkötés és temetés – kíséri végig az embert, addig a kórházlelkész leginkább az életnek egy szeletét, főként a szenvedést, a betegséget, a nehézségeket látja – mutat rá a Magyar Nemzetnek adott interjúban Donhauzer-Drabik Rózsa, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Kórházlelkészi Szolgálatának lelkipásztora, aki jelenleg az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztályán, és a Dél-pesti Centrumkórház hospice részlegén is kórházlelkészként szolgál.

Mint mondja, ő egyfajta mediáló szerepet tölt be a beteg, a hozzátartozó és az egészségügyi személyzet között. Segít a kommunikációban, a betegek és a hozzátartozók megnyugtatásban, biztatja őket, valamint emlékeztet, hogy van egy Isten, aki gondoskodik róluk, és a nehéz helyzetekben is jelen van.

– Számomra nagyon fontos, hogy senki se éljen át egyedül nehézségeket, és tudom azt, hogy egy öt-, tíz-, húszperces jelenlét is milyen biztonságot ad. Ilyenkor nem azt adom, ami bennem van, hanem amit Istentől kapok, így az Ő szeretetét, békességét és nyugalmát próbálom belevinni ezekbe a helyzetekbe. Valamikor szavakkal, valamikor azzal, hogy csendben ülök a másik mellett és imádkozom, vagy egyszerűen a kezemet a kezére teszem, hogy érezze, nincs egyedül – fogalmaz a református kórházlelkész, aki egy nap alatt tizenöt-húsz embert is meghallgat.

 – A betegágy mellett zajlanak a legőszintébb beszélgetések, mert az embereknek őszinte kérdéseik vannak, én pedig abban próbálok segíteni, hogy megtalálják a válaszokat. Ilyenkor azonban, amikor a beteg elmondja, ami benne zajlik és sebezhetővé teszi magát, akkor mentő szeretettel kell felé fordulni, hangsúlyozva azt, hogy van, akinek fontos, van, aki szereti, illetve segíteni abban, hogy elhiggye: ezek nem csak frázisok és nem csak klisék. Emellett nagyon fontosnak tartom a hitet, a humort és hálát is. Isten ugyanis sokféle erő-, öröm-, és hálaforrást ad nekünk, csak ezekben a nehéz helyzetekben elfeledkezünk róluk – mutat rá.

Továbbiak a teljes cikkben