• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Itt a friss létminimum-adat - katasztrofális a helyzet

Lapszemle 2019.06.20 Forrás: Napi.hu
Itt a friss létminimum-adat - katasztrofális a helyzet

A társadalmi minimum egy ember számára havonta 121,35 ezer forint, míg egy négytagú család esetében 351,9 ezer forint.

Közzétette a létminimum 2018-as értékét a Policy Agenda. A civil szervezet - a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) felkérésére, a Friedrich Ebert Alapítvány (FES) támogatásával - 2015 óta számítja a minimális megélhetéshez szükséges összeget, azóta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ezt már nem teszi meg, írja a Napi.hu.

Eszerint egy egyfős aktív korú háztartás léminimum-értéke 2018-ban nettó 94 820 forint lett, szemben a 2017-es 90 450 forinttal. Két felnőtt és két gyerek esetében háztartásonként nettó 274 978 forint volt tavaly, 2017-ben a 262,3 ezer forint.

Egy nyugdíjas esetében 85 338 forint ezt az összeg, míg 2017-ben 81,4 ezer forint volt -  jelentette be Kiss Ambrus, a Policy Agenda ügyvezetője a "Bérfelzárkózás Magyarországon - az elmúlt tíz év mérlege régiós összehasonlításban" című konferencián.

Az úgynevezett társadalmi minimum egy ember számára havonta 121,35 ezer forint, míg egy négytagú család esetében 351,9 ezer forint. Ez szerény fogyasztási szintet jelent, az alapvető szükségletek kielégítésén felül, racionális gazdálkodás mellett olyan javak és szolgáltatások fogyasztására nyújt lehetőséget, amelyek a gazdasági, társadalmi, kulturális fejlettség adott szintjén már tömegigénnyé váltak. Ez a minimum némi átcsoportosítási, tartalék lehetőséget is ad rendkívüli esetekre - fogalmaz a Policy Agenda (PA).

A létminimum ezzel szemben semmilyen megtakarításra nem ad lehetőséget, legfeljebb arra, hogy az ember valahogy - nagyon szerény módon - kihúzza a hónap végéig.

Magyarországon 2017-ben az emberek 30 százaléka élt olyan háztartásban, amely nem érte el a létminimumot, tavaly ez az arány a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt csökkent, de pontos adatot a PA nem tudott közölni, mert a KSH idén késlelteti a háztartások jövedelmére vonatkozó adatsorát.

Tényleg nettó 230 ezret keres az átlag magyar?

Magyarországon valóban beindult a bérnövekedés, de a KSH által minden hónapban közölt átlagbéradat sokak számára túlzó lehet. Ennek oka, hogy az átlagot erőseb felhúzza a kevesek magas bére. A medián bér, vagyis az az összeg, amelynél ugyanannyian keresnek többet mint kevesebbet, sokkal jobban leképezi a magyar viszonyokat, ám ezt a KSH csak 5 évente közli - azt is az Eurostatnak való megfelelés miatt.

Legolvasottabb cikkeink