• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt a kenyérforradalom - van hozzá kisokos

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Ma lép hatályba az új kenyérrendelet, amely jobb minőségű, tartalmasabb kenyereket küld a boltok polcaira.

Július 22-től, azaz most csütörtöktől jobb kenyeret lehet majd kapni a boltokban, pékségekben, ugyanis hatályossá válnak az év elején már megjelent kenyérrendelet szabályai - olvasható a napi.hu portálon.

A kenyérrendelet sótartalmat is előírja, de a só csökkentésére vonatkozó szabályok csak 2018-tól lépnek kötelezően életbe, ugyanakkor a kenyérgyártók önkéntesen bármikor csökkenthetik a sótartalmat.

◼ A rozskenyérnek minimum 60 százalékos rozslisztből kell készülnie, a sima (búza) liszt aránya maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)

◼ A rozsos kenyérnél a rozsliszt arányát minimum 30 százalékra emeli a szabály, szemben a korábbi 15,1 százalékkal.

◼ A teljes kiőrlésű kenyér megnevezést csak azokra lehet használni, amelyek minimum 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből (például búza, rozs vagy tönköly) és legfeljebb 40 százalékban egyéb búza-, rozs-, vagy tönkölyőrlemény (jellemzően liszt) felhasználásával készülnek.

◼ A tönkölykenyérnél legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrleményt tartalmaznia.

◼ A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.

◼ A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.

◼ Az új szabályozás a kenyerek mellett a védett elnevezésű termékekre is előírja a receptet, többek között a rongyos és óriás kiflire, a mákos kalácsra és a leveles pogácsára.

◼ A zsemlemorzsát is körülírja a jogszabály: a zsemlemorzsa a vizes zsemlének vagy a BL 55-ös liszt, víz, élesztő és só felhasználásával, morzsagyártás céljából előállított félkész terméknek (babajka) a szárítása után aprítással, őrléssel előállított termék.

A kenyérféleségek egy-egy háztartásban átlagosan 3 ezer forintos kiadást jelentenek havonta a KSH tavalyi évre vonatkozó összesítése szerint. Ez az élelmiszerre fordított havi 20 ezer forintnak a 15 százalékát jelenti.

További részletek a napi.hu portálon.