Évente 220 ezer halálesetet akadályoznának meg azzal, hogy egészségesebb táplálkozásra ösztönözik az embereket.
Több száz milliárd dollárt lehetne átcsoportosítani az egészségügyi kiadásokra, ha adót vetnének ki a vörös húsra és a feldolgozott hústermékekre - vetették fel az Oxford Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban.
A brit egyetem szerint ha ezekre a termékekre egyfajta egészségügyi adót vetnének ki, az nemcsak hogy plusz bevételt jelentene, amiből egészségügyi kiadásokat lehetne finanszírozni, de globálisan éves szinten 220 ezer halálesetet akadályoznának meg vele azzal, hogy egészségesebb táplálkozásra ösztönözik az embereket - idézte a portfolio.hu a CNBC hírét.
A kutatók 150 országot vizsgáltak meg és azt találták, hogy ahhoz, hogy az adónak számottevő hatása legyen a fogyasztásra, a magas jövedelmű országokban 20 százalékkal kellene növelni a vörös hús árát, a feldolgozott hústermékekét pedig meg kellene duplázni. Ezzel éves szinten 172 milliárd dollár pluszbevételre lehetne szert tenni az adókból, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásukból eredő egészségügyi problémákkal kapcsolatos költségek 70 százalékát fedezné.