• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Itt is fáj, ott is fáj - a gerincsebész tanácsai

Lapszemle 2022.10.21 Forrás: csalad.hu
Itt is fáj, ott is fáj - a gerincsebész tanácsai

Az időjárás miatt különösen a nyaki, illetve a derék körüli szakasz válhat érzékennyé, fájdalmassá. Mi a teendő?

Az őszi frontok és a kerti munkák meghozhatják az ízületi fájdalmakat is. A tüneti jellegű fájdalomcsillapítást azonban csak átmeneti megoldásként ajánlja Varga Péter Pál gerincsebész a család.hu-n.

A fájdalom lehet hirtelen jelentkező, akut, vagy hosszan tartó, azaz krónikus. A mozgásszervek esetében, ha nem sérülésről van szó, akkor az akut fájdalmat előidézheti például egy-egy gyulladás, a stresszes helyzettel kialakuló, vagy fizikai munkával járó túlterhelés.

– Az utóbbira példaként említhetjük, ha valaki az őszi kerti munkákkal terheli túl magát, és fájni kezd a dereka. Vagy például, ha sokat ül számítógép előtt, és emiatt hosszasan megfeszülnek az izmai, amitől „beáll” a nyaka vagy a dereka – magyarázza Varga Péter Pál. A krónikus fájdalom viszont a szervezet degeneratív, korral járó kopásos folyamatai, például a porckopások miatt alakul ki.  A legtöbb mozgásszervi panasz ízületi eredetű, amikor is nemcsak azok felszíne kopik, hanem a köröttük lévő szalagok is elvesztik a rugalmasságukat.  Az emiatt kialakuló instabilitás gyakran okoz ízületi gyulladást.

A korosodó gerinc ízületeinek belhártyái nagyon érzékenyek a légköri nyomás változásaira, így a hideg- vagy a melegfrontok önmagukban is föllobbanthatnak egy gyulladást. Az időjárás miatt különösen a nyaki, illetve a derék körüli szakasz válhat érzékennyé, fájdalmassá.  

TORNA, TORNA, TORNA

Varga Péter Pál emlékeztetett arra, hogy a mozgás alapfunkció. Ha valaki törődik azzal, hogy a testét fizikailag formában tartsa, már sokat tett azért, hogy ritkán érje fájdalom. Nem véletlen, hogy amikor valaki először jelentkezik az orvosnál azzal, hogy fáj a dereka, nyaka, elsőként azt ajánlják: tornáztassa a gerincét. A tornával az ízületek mozgásterjedelme megtartható, illetve annak maradéka megőrizhető. 

– Például, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy vezetés közben már nem tudunk eléggé hátrafelé nézni, akkor érdemes naponta pár percet fejforgatásra szánni. A gyakorlat lényege, hogy egészen addig forduljunk hátra, amíg nem fáj.  Ezzel az egyszerű gyakorlattal ki lehet mozgatni, meg lehet nyújtani a nyaki gerinc körüli izmokat és tágítani a nyak mozgástartományát – ajánlja a gerincsebész. Aki naponta 10-15 percet azzal tölt, hogy kicsit megtornáztassa a gerinc körüli izmait, és így megtartja a teste fiziológiás mozgástartományát, annál kevésbé gyulladnak be az ízületi tokok.  Ám ha már beszűkültek a mozgások, az egy állandó gyulladáskészséggel jár, ami bármikor belobbanhat.  

– Ezért én magam mindig is a mozgásgyakorlatokat tartom a legfontosabbnak – mondja Varga Péter Pál. – A fájdalmas periódusokat leginkább úgy lehet megelőzni, ha valaki naponta kellő mennyiségben, intenzitással és ideig végzi a gyakorlatokat. Akinek alapesetben nincs egyéb problémája az egészségével, annak napi negyedórás kimozgató torna tökéletesen elegendő a nyakára. Ha azonban már van valamilyen degeneratív baja is, akkor egy kicsit óvatosabbnak kell lennie. A negyedórás tornáját érdemes bemelegítő, lassú mozgásokkal indítani, kicsit megnyújtani az adott ízület körüli inakat, fokozatosan bővíteni az ízület mozgásterjedelmét.  További fájdalmak, további teendők a teljes cikkben