• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Itt tart az országos vastagbélszűrési program

Lapszemle 2019.09.13 Forrás: medicalonline.hu
Itt tart az országos vastagbélszűrési program

A többletpénz 80 százalékának a szűrésben résztvevő személyzethez kell eljutnia, az összeg felhasználását szigorúan ellenőrzik.

A járóbeteg-szakellátást is érintő országos programokat tekintettek át a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség éves konferenciáján Balatonfüreden, a vastagbélszűrés mellett szóba kerültek a lelki egészségközpontok, a sürgősségi ellátás és az Egészséges Budapest program is - tudósított a medicalonline.hu.

Kevés lesz az országos vastagbélszűrési programban jelenleg résztvevő 51 kolonoszkópos laboratórium a nem negatív székletvérmintát adó páciensek további diagnosztizálására, ezért kérdőívvel kereste meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mind az önálló, mind az integráltan működő járóbeteg-szakellátókat annak érdekében, hogy bővíteni tudják a vizsgálóhelyek körét – jelentette be a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség konferenciáján Surján Orsolya, helyettes országos tisztifőorvos. Az önállóan működő intézmények fele, míg az integrált rendelők háromnegyede válaszolt a felhívásra, az már most megmutatkozott, hogy további eszközfejlesztés szükséges ahhoz, hogy a kapacitások rendelkezésre álljanak.

Budapesten a szakemberhiány jelent kihívást a programban résztvevő kolonoszkópos centrumok számára, ugyanis nagyon sok fővárosi gasztroenterológus hagyta el az állami intézményeket, és ment át a magánszférába – hívta fel a figyelmet Badacsonyi Szabolcs, a Magyar Kórházszövetség alelnöke.

Tavaly novemberben Nógrád és Heves megyében indult el a szervezett szűrés, év eleje óta gyakorlatilag országos lefedettséggel működik, amelyhez szeptember elejéig 2060 háziorvos csatlakozott. Eddig 107 ezer székletvér-minta érkezett az NNK laboratóriumába, amelyek közül 8405 bizonyult nem negatívnak. Kolonoszkópiára 5533 fő kapott beutalót, közülük 4756 már részt is vett a vizsgálaton, amelynek során 327 esetben állapítottak meg malignus folyamatot – sorolta Pataki Piroska, az NNK szűrésirányítási főosztályának vezetője.

Legolvasottabb cikkeink