• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Jakab Ferenc: a vírus még köztünk cirkulál

Lapszemle 2020.05.21 Forrás: InfoStart
Jakab Ferenc: a vírus még köztünk cirkulál

Néhány vírust sikerült teljesen eltörölni a Föld színéről, de csak kiterjedt oltási kampánnyal lehetett megvalósítani, mert a vírusok nem tűnnek el.

Továbbra is csak a távolságtartási szabályok betartása az egyetlen védekezési mód a koronavírus ellen – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára. A kutatási akciócsoport vezetője beszélt arról, hogy mi lehet előbb, ellenszer vagy oltás, hogy megoldás-e a természetes nyájimmunitás és arról is, hogy vajon a napsütés és a BCG-oltás segít-e a fertőzés elkerülésében.

...

Mit jelent az a kifejezés, hogy cirkulál valahol a vírus?

Ez egy nagyon érdekes kérdés. A vírusok alapvetően nem tűnnek el, csak külső tényezők, hatások miatt lassabban képesek terjedni. Bár soha nem vonunk párhuzamot mi, szakemberek az új koronavírus és az influenzavírus között, de az influenzavírus sem tűnik el nyáron, csak a terjedési sebessége, a dinamizmusa lelassul, és amikor újra bekövetkezik a hidegebb időszak, akkor új erőre kap. Néhány vírust sikerült teljesen eltörölni a Föld színéről, de csak kiterjedt oltási kampánnyal lehetett megvalósítani. Addig ezek a vírusok bizony körülöttünk keringenek, hol kisebb, hol nagyobb ütemben terjednek, és okoznak kisebb-nagyobb járványokat.

Mi adja a vírus terjedési sebességét?

Ezt számos tényező befolyásolja. Az emberi kontaktusok, a népsűrűség, a környezeti tényezők. A vírusok alapvetően nem repkednek a levegőben, mint a porszem, a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók a tüsszentéskor, köhögéskor a légutakból, illetve a szájüregből kijutó nyálcseppecskékkel utaznak. Amikor egy felületre érkeznek, ott az UV-sugárzás, a meleg vagy bármi más hatására gyorsabban inaktiválódnak, így a terjedésük és a fertőzési képességük is csökken.

A meleg és az UV-sugárzás ezek szerint csak egy tényező azok közül, amelyek megmutatják, hogy a vírus milyen gyorsan fog terjedni?

Ez egy tényező a sok közül, ráadásul nem igazán tudjuk, hogy ez a vírus hogy reagál még a melegre. Bizonyos tanulmányok arra utalnak, hogy semmilyen hatása nincs. Én azt gondolom, hogy talán a terjedés sebességét, hasonlóan az influenzavírushoz, csökkenteni képes, de a járvány, a vírus teljes eltűnését nem ez fogja jelenteni.

Legolvasottabb cikkeink