A minőség és a költséghatékonyság javulását remélik az ellátási főigazgatóság belépésétől az egészségügyben.
Költséghatékonyságot vár a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság attól, hogy jövőre már 81 kórház üzemeltetési feladatait látja el. A KEF már felmérte azokat a területeket, ahol azonnali intézkedésekre van szükség, és azt is, hol szükséges energiahatékonysági beruházásokat elvégezni, írja az InfoStart.
A 29 budapesti kórház után január elsejével a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság átveszi 52 vidéki kórház üzemeltetését is – mondta Bodó Attila Pál, a KEF főigazgató-helyettese, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság konferenciáján, hozzátéve, hogy az átvett feladat minőségjavulást hozhat.
A műszaki üzemeltetés körébe tartozik az úgynevezett kertészeti szolgáltatásoknak és a parkfenntartásoknak a köre is. "Belterületen körülbelül 4 millió négyzetmétert és 3-5 ezer ingatlant, külterületen pedig 1,5-2 millió négyzetméter közötti ingatlanállományt fogunk üzemeltetni" – mondta Bodó Attila Pál az InfoRádióban.
A kórházaknál maradt például az orvosi műszerek, orvostechnikai eszközök működtetése és karbantartása, ahogyan az egészségügyi hűtőberendezések, az orvosi gázhálózat, a csőposta és a háztartási kisgépek is – közölte a főigazgató-helyettes.
Bodó Attila beszélt arról is, hogy a személyi állomány átvételére a jogszabály nem mondott ki általános munkajogi jogutódlást, így 2024. január 1-jétől nem tudnak automatikus jogutódlással átvenni kollégákat a KEF állományába, erre lehetett megoldásként áthelyezést alkalmazni, illetve azok, akik korábban a kórházi infrastruktúra üzemeltetésével foglalkoztak, a szolgáltató partnereknél jelennek majd meg.
"Budapesten már nincs állományhiány, és a vármegyei kórházakban is lesz legalább egy KEF-es személy" – mondta a főigazgató-helyettes. Mint kifejtette, minden egyes kórházzal együttműködési megállapodást írtak alá vagy írnak alá. Hozzátette, a vármegyei kórházak 85-90 százalékával, a fővárosiak közül pedig mindegyikkel megtörtént már a megállapodás, írja az Infostart.