• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Januárban jöhet az influenzajárvány

Lapszemle Forrás: mno.hu

Az újfajta vírus már nem csak az idősekre jelenthet nagy veszélyt. Tavaly kifejezetten magas volt a halálozási arány.

Az országban 5700 beteg fordult orvoshoz november 14–20. között influenzaszerű tünetekkel, ám egyelőre nincs influenzajárvány – derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből. Érdekesség, hogy november 7–13. között, vagyis egy héttel korábban hatvan százalékkal több beteg fordult orvoshoz, mint az azt megelőző héten - írta az mno.hu.

– Az utóbbi években a járvány már nem szeptember–október táján kezdődik, hanem csak januárban – jelentette ki a lapnak Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának korábbi vezetője. Kiemelte: egészséges emberek általában könnyebben átvészelik a betegséget. A bakteriális felülfertőződés mindenkit veszélyeztet, de könnyebben bekövetkezik egy legyengült szervezet esetében.

Ócsai Lajos beszélt arról is: terhesség 2. és 3. trimeszterében lévő anyáknak feltétlen javasolt a vakcina beadása, hiszen ezzel védeni tudják a magzatot is. Az oltóanyag beadása nem jár lázzal, az influenza viszont igen, aminek hatására akár koraszülés is bekövetkezhet. Ócsai Lajos szerint a súlyos betegségben szenvedőknek is érdemes oltatni, hiszen bár a betegség miatt nem feltétlenül alakul ki teljes immunválasz, a védettsége a semminél több lesz, ami egy legyengült immunrendszerű beteg esetében életmentő lehet.

Tavaly kifejezetten magas volt a halálozási arány, az ÁNTSZ tájékoztatása szerint akkor az elmúlt tíz év legsúlyosabb influenzajárványa söpört végig az országon. Éppen ezért fontos, hogy időben oltassanak az emberek. Ócsai Lajos szerint körülbelül 15 évente fordul elő, hogy ennyire gyenge az oltás hatékonysága, erre idén nem kell számítani.

Komáromi Zoltán háziorvos arról beszélt a Magyar Nemzetnek: az elmúlt évek tapasztalata, hogy fiatalok és várandós nők olyan légzési elégtelenséget kaptak a fertőzés kapcsán, ami miatt lélegeztetőgépre volt szükség ahhoz, hogy életben tartsák őket. Tíz éve ez nem volt jellemző, az újfajta vírus azonban már nem csak az idősekre jelenthet nagy veszélyt.