• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Járványügyi paktumot erőltetne a nemzeti kormányokra a WHO?

Lapszemle 2022.05.30 Forrás: 24.hu
Járványügyi paktumot erőltetne a nemzeti kormányokra a WHO?

A pandémia-megállapodás nulladik vázlatában nincs semmiféle utalás arra, hogy a WHO-nak kormányokon átnyúló hatalma lenne.

Makacs összeesküvés-elmélet éli aranykorát most, hogy a WHO Egészségügyi Világközgyűlése zajlik. A konteósok szerint a tagállamok most fogják aláírni, hogy a szervezet teljhatalmat kapjon járványhelyzetben a kormányok felett, és bevezesse a kényszeroltást, valamint a teljes karantént. Egyes hírek szerint Szijjártó Péter már szignózta is a paktumot. De mi igaz mindebből? - tette fel a kérdést a 24.hu.

Annak ellenére, hogy a kormányokon átívelő, a WHO-nak teljhatalmat biztosító megállapodás színtiszta összeesküvés-elmélet, a világszervezet valóban előkészít egy tervet világjárványok esetére. A legutóbbi pandémia ugyanis megmutatta, hogy összehangoltabb reakcióra van szükség, szakértők pedig régóta pedzegetik, hogy a globális utazási kedv miatt a járványok kora köszöntött ránk.

2021 végén állapodtak meg a WHO tagállamai arról, hogy egy olyan nemzetközi egyezmény szülessen, amelynek célja, hogy megvédje a világot a jövőbeli fertőző betegségek okozta válságoktól. Az Egészségügyi Világközgyűlés 2021 decemberében egy, az Egészségügyi Világszervezet alkotmánya szerinti egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi eszköz kidolgozására tett javaslatot, aminek a célja a világjárvány megelőzése, az arra való felkészülés és a járványokra való reagálás javítása.

Az Egészségügyi Világközgyűlés speciális találkozón vitatta meg a megállapodás előkészítését, aminek a nyilatkozatokból ítélve inkább az lesz a célja, hogy a járványkezelés ne tolódjon el ilyen igazságtalan arányban a fejlett országok felé, és felzárkóztassa a fejlődő országokat is.

Bár az összeesküvés-elméletek hívői között az a hír járja, hogy Szijjártó Péter már alá is írta az (egyelőre nem létező) nyilatkozatot, az ütemezés valójában úgy történik, hogy a megállapodásról a WHO erre külön kinevezett bizottsága 2022. március 1-jéig tartja első ülését (a munkamódszerekről és az ütemezésekről), a második ülését pedig 2022. augusztus 1-jéig kell letudnia (a munkatervezet előrehaladásának megvitatása céljából). 2023-ban be kell nyújtania az előrehaladási jelentést a 76. Egészségügyi Világközgyűlésnek, és annak eredményét 2024-ben a 77. Egészségügyi Világközgyűlés elé kell terjeszteni. Nem csoda, hogy az idei, hetvenötödik közgyűlésen megbeszélési pontként nem is esik érdemben szó róla.  További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink