• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jelentős klimatizálási és fűtési korszerűsítés történt a kórházakban

Lapszemle MA 06:06 Forrás: növekedés.hu
Jelentős klimatizálási és fűtési korszerűsítés történt a kórházakban

Éves viszonylatban azt látjuk, hogy 200-250 milliárd forintnyi forrás hiányzik a működési kereteinkből.

Számottevően emelkedtek az orvosi bérek, emellett jelentős felújítások kezdődtek meg a magyar kórházi rendszerben az elmúlt évek során – hangsúlyozta a növekedés.hu-nak adott interjúban Velkey György János, aki szerint az ápolói bérek lassabb ütemben ugyan, de szintén felzárkóznak, a hálapénz rendszere pedig megszűnt. A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy látja: jelentős energetikai, klimatizálási és fűtési korszerűsítés történt a kórházaknál.

A klímaváltozás most már nem egy elvi kérdés, hanem a mindennapjainkat súlyosan érintő probléma. Az elmúlt években jelentős energetikai, klimatizálási és fűtési korszerűsítés ment végbe a rendszereinkben. Azonban azt is látjuk, hogy ennek az üteme gyorsítást és nagyon erős odafigyelést igényel.

A nyár során rengeteg fejlesztés történt, ezeknek az eredménye azonban jövőre ér majd be. Most mindannyiunknak a téli fűtési szezonra kell figyelnie, hogy azok a rendszerek, amelyek a megfelelő komfortot biztosítják, készen legyenek. Mindeközben a jövő nyárra is fel kell készülnünk.

Egy olyan váltást, amelyben sok milliónyi köbméter átalakításáról, élhetőbbé tételéről szól, egyik pillanatról a másikra nem lehet megtenni. Erre kidolgozott program és forrásbevonás szükséges.

Mennyi most a kórházak adóssága? 150 milliárd forintról szóltak legutóbb a hírek, de ez lehet, hogy mostanra megváltozott.

Éves viszonylatban azt látjuk, hogy 200-250 milliárd forintnyi forrás hiányzik a működési kereteinkből. Pillanatnyilag 80 milliárd forint körüli adósságállományról tudok beszámolni, és ezeket az adatokat folyamatosan monitorozzák a hatóságok is. Ez egy nagy teher a kórházi rendszeren. A bérfejlesztés számottevő forrásbevonást jelentett, de közben a dologi költségek, azaz a mindennapos szükségletek – például infúzió, gyógyszerek, a napi egyszer használatos eszközök – beszerzését is ebből a keretből intézzük.

A források növelése ráadásul nem úgy történt, ahogy azt az infláció, a forint árfolyamváltozása, vagy a technológiai fejlődés szükségessé tette volna. Az adósságállomány legnagyobb része is így ebből adódik.

Nagyon fontos, hogy az elkövetkezendő időszakban – a gazdasági krízisből való kilábalással párhuzamosan – megtörténjen az egészségügyben egy költségvetési korrekció.

Hozzáteszem, hogy az elmúlt időszakban már két ízben történt részleges konszolidáció a kórházakban. Azonban a kórházaink így is nagy adósságállomány mellett dolgoznak. A megoldást egy tartós és megbízható adósságmentesítés jelentheti.