• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jó kezekben az onkoterápiás klinikán

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Mániákusan ragaszkodunk az egészségügyhöz, mert itt az emberekkel kell foglalkoznunk.

Három megye – Csongrád, Bács-Kiskun és Békés – daganatos betegeinek nyújtanak sugár- és kemoterápiát, s ezzel reményt a gyógyulásra a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikáján. Évente 6000-nél is több beteg lép először át azon a klinikakapun, amely mögött súlyos testi bajokra nyújtanak gyógyírt; miközben körülbelül 4000 a visszatérő páciens. E kisvárosnyi rákos beteg nemcsak az orvosokra, hanem az őket segítő személyzetre is számíthat nagy bajában.
Pszichológus is segít - mutatta be a klinika ápolói közösségét, Hanesz Anna főnővért és csapatát a Délmagyarország.

A klinikai pszichoonkológiai ambulancián a pszichiáter és a pszichológus egy héten 30 órát rendel, fájdalomterápiával is foglalkozik. Emellett a szociális munkás végzettségű nővér ugyanúgy segíthet a lelki bajok megoldásakor, mint az egyházak, társadalmi szervezetek, amelyekkel jó a kapcsolat. A végstádiumhoz közeledő betegek helyzetét nehezíti, hogy hospice-osztály, illetve részleg nincs a szegedi klinikán.

– A betegek szeretete. A segíteni akarás. A hivatásunk iránti elkötelezettség – nem az anyagi érdekek tartanak minket az ápolói pályán – sorolja hitvallásuk elemeit Hanesz Anna főnővér, aki három évtizede dolgozik mások gyógyulásáért. Mennyiért? Unszolásra mondja csak ki: az ápolók bére 5–6 éve változatlanul körülbelül nettó 90 ezer forint. 126 méter hosszú az „onko- klinika" U alakú folyosója. Nem nehéz elképzelni, hogy kilométere-ket gyalogol itt a kezelőhelyiségtől a több mint 70 betegágyig és vissza egy-egy 12 órás műszak alatt az ápoló.

– Mániákusan ragaszkodunk az egészségügyhöz. Mert itt egyfolytában az emberekkel kell foglalkoznunk – lelkiismeretesen. Sokszor nemcsak a testi bajaikkal, hanem a lelkükkel is. Úgy tapasztalom, hogy a lelki tényezőnek, a meg nem beszélt konfliktusoknak, a stressznek nagy a szerepe a daganatos betegség kialakulásában – vallja az egyetlen férfi ápoló, a 19. éve a betegágyak mellett dolgozó Fodor László. De igyekeznek mindenki helyzetébe beleélni magukat, és segíteni, egyénre szabottan.

– Március óta dolgozom itt, s az előző, ugyancsak egészségügyi és szociális jellegű munkahelyemhez képest megkönnyíti a betegekkel foglalkozást, hogy itt semmilyen eszközből, gyógyszerből sincs hiány – jelenti ki Balla Tímea. „Újoncként" mondja: összekovácsolódott az onkoterápiás klinikai nővérek csapata: többségük az 1980-as évek óta itt dolgozik, s e közösségbe jól beillesz-kedtek a volt II-es kórházból az egészségügyi integráció idején, 2008-ban ide került ápolók is.

Havonta 400–500 keverékinfúziót adnak be a pácienseknek az onkoterápiás klinikán. A legkorszerűbb sugárterápiás lehetőségek mellett az összes Magyarországon rendelkezésre álló gyógyszert használják, miközben sok klinikai vizsgálatban vesznek részt, így olyan szerek alkalmazására is lehetőség adódik, amelyek később várhatóan bekerülnek majd a hazai rutinszerű ellátásba.