• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jó tanácsok, hogy a nyaralás gondtalan lehessen

Lapszemle Forrás: 24 Óra

Felkészülés a nyaralásra: milyen gyógyszerek, oltások szükségesek, ajánlottak.

Sokan kerekednek fel ezekben a hetekben, hogy kipihenjék az egész éves munkát. Nem árt azonban jó előre felkészülni különböző medicinákkal is. Dr. Sárosi Katalin, a tatabányai járóbeteg szakrendelés belgyógyász főorvosa elmondta: recept nélkül kiváltható fájdalomcsillapítót célszerű csomagolni. Ha valakinek vényköteles gyógyszerre van szüksége, forduljon a háziorvosához, aki majd felírja a receptet. Lázcsillapítót, széntablettát is célszerű bepakolni, ha nem akarjuk betegen tölteni a nyaralásunkat – írja a 24 Óra – online.

Az ÁNTSZ honlapján olvasható tájékoztatás szerint az sem árt, ha az úti csomagba kerül sebfertőtlenítő oldat, sebtapasz, hányinger elleni készítmény, csípés vagy napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcs. Az itthon szedett gyógyszereket is pakoljuk be. Érdemes utánanézni, hogy más országba történő utazáskor nincs-e szükség igazolásra a gyógyszereinkről.

A fejlődő országokban számos olyan járványos betegség endémiás, amelyek az iparilag fejlettebb országokban gyakorlatilag már nem fordulnak elő, mások viszont, a klimatikus viszonyok miatt, eleve kizárólag a trópusokon vannak jelen.

A sárgaláz elleni oltás kötelező a Közép-Afrikába és Dél-Amerika fertőzött területeire utazóknak. Az oltás érvényessége első alkalommal a 10. postvaccinatiós napon kezdődik és 10 évig tart, utána oltástól számítva 10 évig. A hepatitis A és B ellen is védekezhetünk oltással.

Hastífusz ellen az utazók immunizálására újabb, modern vakcinák (Typherix,Typhim-Vi) állnak rendelkezésre.
Rabies, veszettség ellen endémiás területen való huzamosabb tartózkodás esetén pre-expoziciós immunizálás jön szóba (Verorab). Ez nem csupán a fertőzött állatokkal való esetleges kontaktus miatt lehet fontos, hanem azért is, mert a fejlődő országok többségében, leggyakrabban anyagi okokból, még nem a modern, biztonságos, szövettenyészetben előállított oltóanyagokat alkalmazzák, hanem a jóval olcsóbb, esetleg súlyos mellékhatásaik miatt általában már mellőzött, korszerűtlen neurovakcinákat.

A meningococusok elleni immunizálás (Mencewax ACWY, Menveo) különösen azok számára indokolt, akik endémiás területre utaznak. Kiemelten veszélyes az afrikai "meningitis övezet ("meningitis belt"), amely a Szaharától délre, az Egyenlítőtől északra fekvő területen, Gambiától Etiópiáig húzódik. Itt a járványok rendszeresek, és időnként átcsapnak az övezeten kívüli, szomszédos országokra is (Kenya, Zambia, Uganda).
A kolera elleni védőoltás (Ducoral) az oltóanyagok gyenge hatása (50 %) miatt nem kötelező. A védelem inkább a megfelelő személyi higiénével és kellő elővigyázatossággal biztosítható.

A japán-B encephalitis(JBE) Ázsia keleti, déli, dél-keleti területein, és Óceánia szigetein honos. A turisták kockázata csekély, csak azokat veszélyezteti, akik hosszabb időt töltenek primitív, falusi környezetben. Kórokozója flavivírus, köztigazda a házi sertés és több gázlómadár; átvivői a culex szúnyogok. A védőoltás csak reális veszélyeztetettség esetén indokolt. Magyarországon jelenleg vakcina nincs törzskönyvezve.